De WHOA
Als het aannemelijk is dat de vennootschap niet met het betalen van haar schulden zal kunnen voortgaan, kan de vennootschap op grond van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) een akkoord aan haar schuldeisers en aandeelhouders aanbieden. Wanneer de rechtbank het akkoord goedkeurt, worden schuldeisers en aandeelhouders gedwongen aan het akkoord mee te werken. Dit noemen we een dwangakkoord. Het akkoord heeft als doel de schuldenlast van de vennootschap te herstructureren (reorganisatieakkoord) of haar onderneming gecontroleerd af te wikkelen (liquidatieakkoord).
Hoe werkt de WHOA-procedure?
In de Serie de WHOA kunt u lezen hoe de WHOA-procedure er op hoofdlijnen uitziet en wanneer – en door wie – een WHOA-procedure kan worden gestart. Ook vindt u daar een handig stappenplan: stappenplan WHOA-procedure. Uit een eerste evaluatie van de WHOA-procedure blijkt dat die inderdaad uitkomst biedt voor noodlijdende levensvatbare ondernemingen, maar ook verbeterpunten kent waar het gaat om de bekendheid van de procedure en de daaraan verbonden kosten.
Wat zijn de voordelen van een WHOA-procedure?
In deze blog staan we stil bij de voordelen van de WHOA-procedure voor (het bestuur van) de vennootschap en voor de schuldeisers/aandeelhouders, in het kader van de blogserie: de rechtspositie van de vennootschapsorganen van de besloten vennootschap in financieel zwaar weer.
Voordelen van een WHOA-procedure voor (het bestuur van) de vennootschap
- Een groot voordeel van de WHOA voor het bestuur van de vennootschap is dat (een aantal) schuldeisers/aandeelhouders kunnen worden gedwongen mee te werken aan het herstructureren van de schuldenlast van de vennootschap (reorganisatieakkoord) of aan een gecontroleerde afwikkeling van niet-levensvatbare ondernemingen (liquidatieakkoord).
- Voorts bestaat er veel vrijheid in het ontwerp van het akkoord. Het is bijvoorbeeld mogelijk om leningen te herstructureren (bijvoorbeeld via een debt for equity swap), schulden (gedeeltelijk) kwijt te schelden of looptijden van leningen aan te passen.
- Niet alle schuldeisers/aandeelhouders hoeven bij het akkoord te worden betrokken. Voor die schuldeisers/aandeelhouders geldt het akkoord niet.
- Gedurende een WHOA-procedure kan een afkoelingsperiode worden ingesteld, wat betekent dat gedurende die periode schuldeisers geen beslag mogen leggen of incassomaatregelen mogen nemen.
- Doordat de onderneming in principe tijdens een WHOA-traject kan doordraaien kan imagoschade worden beperkt en de waarde van de onderneming zoveel mogelijk worden gemaximaliseerd.
Voordelen van een WHOA-procedure voor schuldeisers/aandeelhouders
- Bij een WHOA ontvangen schuldeisers/aandeelhouders doorgaans een hoger uitkeringspercentage dan bij faillissement.
- Schuldeisers/aandeelhouders hebben inspraak in de procedure en kunnen zo actief meedenken, tegenstemmen en bezwaar maken. Ook ontvangen zij informatie over de financiële toestand van de onderneming. In een faillissement is dit vaak niet het geval.
- Schuldeisers/aandeelhouders worden door de rechter relatief beschermd. De rechter keurt een akkoord bijvoorbeeld af als de nakoming van het akkoord onvoldoende is gewaarborgd (zie art. 384 Fw).
- Tevens bestaat er bij een reorganisatieakkoord kans op behoud van zakenrelaties en werkgelegenheid doordat de onderneming veelal blijft bestaan.
- Doordat de onderneming in principe tijdens een WHOA-procedure kan doordraaien, kan imagoschade worden beperkt en de waarde van de onderneming zoveel mogelijk worden behouden.
Mocht u willen weten of de WHOA-procedure iets voor u kan betekenen, neem dan gerust contact met ons op.