Overheidsaansprakelijkheid

Overheidsaansprakelijkheid

De overheid kan aansprakelijk zijn voor schade die wordt veroorzaakt door haar handelingen en besluiten. Daarbij komen meer juridische problemen om de hoek kijken dan in het reguliere aansprakelijkheidsrecht. De advocaten van Wieringa staan zowel overheidsinstanties, als bedrijven en particulieren bij in dit specialistische rechtsgebied.

Key contacts

Rechtmatig en onrechtmatig overheidshandelen

Zowel voor schade die het gevolg is van rechtmatig handelen als onrechtmatig handelen kan de overheid aansprakelijk zijn. Bij rechtmatig handelen kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het vaststellen van een bestemmingsplan. Een bestemmingsplan kan op zichzelf qua inhoud en totstandkoming juist en dus rechtmatig zijn, maar tóch schade veroorzaken. Dergelijke planschade kan onder omstandigheden vergoeding in aanmerking komen. Een voorbeeld van onrechtmatig handelen door de overheid, is wanneer ten onrechte een omgevingsvergunning wordt geweigerd, waardoor de bouw van een project grote vertraging oploopt.

Grens van civiel en bestuursrecht

Vraagstukken met betrekking tot overheidsaansprakelijkheid hebben zowel civielrechtelijke als bestuursrechtelijke aspecten. Enerzijds zijn civiele begrippen als toerekening, causaliteit en relativiteit van belang. Anderzijds gaat het bij overheidsaansprakelijkheid ook om specifiek bestuursrechtelijke zaken als nadeelcompensatie en normaal maatschappelijk risico. Expertise op beide rechtsgebieden is dan ook van groot belang. Omdat Wieringa Advocaten zowel specialisten in huis heeft op het gebied van het civiele aansprakelijkheidsrecht, als het bestuursrecht, is zij bij uitstek in staat u bij te staan in complexe vraagstukken met betrekking tot overheidsaansprakelijkheid.

Doelgericht

Bij Wieringa Advocaten voorzien wij u snel en doelgericht van juridisch advies.

Ruim 70 jaar ervaring

Wieringa Advocaten is één van de oudste advocatenkantoren van Amsterdam. Dat geeft ons een voorsprong op het gebied van kennis en ervaring.

Benaderbaar

Door onze cliënten worden wij met name gewaardeerd omdat wij benaderbaar zijn. De lijnen zijn kort en wij helpen u graag met uw (juridische) problemen.

Full-service

Wieringa Advocaten is een full-service kantoor, waardoor wij u in alle aspecten binnen uw bedrijf kunnen adviseren.

Ontwikkelingen

Bij Wieringa Advocaten volgen onze advocaten de laatste ontwikkelingen en publiceren wij regelmatig over alle aspecten van het ondernemingsrecht.

Maak kennis met onze advocaten Overheidsaansprakelijkheid

Key contact(s)

Recente blogs over Overheidsaansprakelijkheid

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief