Schaarse rechten

Schaarse rechten

Waar de overheid slechts een beperkt aantal rechten aan private partijen kan toekennen, spreekt men van schaarse rechten. Van schaarste is sprake, wanneer er een grotere vraag is dan het aanbod. Deze rechten kunnen zowel privaatrechtelijk (aanbestedingen/opdrachten) van aard zijn als publiekrechtelijk, denk bijvoorbeeld aan vergunningen. De advocaten van Wieringa zijn zowel in een procederende als een adviserende rol betrokken bij een grote variëteit aan schaarse rechten, bijvoorbeeld voor Amsterdamse rondvaartrederijen en exploitanten van speelautomatenhallen.

Key contact

Keuze voor schaars stelstel en verdeling van schaarse rechten

In de meeste gevallen ontstaat schaarste door (beleids)regels van de overheid waardoor het aantal uit te geven rechten beperkt is. Of deze regels rechtens houdbaar zijn, wordt indringend getoetst door de rechter. De advocaten van Wieringa Advocaten hebben in de voor dit leerstuk toonaangevende procedure voor de Amsterdamse rondvaartrederijen met succes aangevoerd dat het Amsterdamse rondvaartbeleid deze toets niet doorstond. Zij zijn betrokken bij vele rechterlijke uitspraken over diverse vraagstukken die betrekking hebben op schaarse rechten en dragen aldus bij aan de rechtsontwikkeling op dit gebied.

Een schaars stelsel noopt tot het toepassen van verdelingssystematiek om de schaarse rechten toe te delen. Doordat dit specifieke rechtsgebied nog redelijk onontgonnen is, roept dit veel nieuwe juridische vragen op. Denk bijvoorbeeld aan de vraag in welke gevallen er sprake is van schaarste; welke verdelingscriteria moeten worden toegepast; hoe er kansengelijkheid kan worden gerealiseerd; transparantie van procedures kan worden bereikt en hoe de overheid dient om te gaan met bestaande rechten.

Naast de specifieke bestuursrechtelijke aspecten komen ook privaatrechtelijke belangen als nadeelcompensatie bij de verdeling van schaarse rechten naar voren. Expertise op beide rechtsgebieden is dan ook van groot belang. Omdat Wieringa Advocaten zowel specialisten in huis heeft op het gebied van het civiele recht, als het bestuursrecht, is zij bij uitstek in staat u bij te staan in complexe vraagstukken met betrekking tot schaarse rechten.

Doelgericht

Bij Wieringa Advocaten voorzien wij u snel en doelgericht van juridisch advies.

Ruim 70 jaar ervaring

Wieringa Advocaten is één van de oudste advocatenkantoren van Amsterdam. Dat geeft ons een voorsprong op het gebied van kennis en ervaring.

Benaderbaar

Door onze cliënten worden wij met name gewaardeerd omdat wij benaderbaar zijn. De lijnen zijn kort en wij helpen u graag met uw (juridische) problemen.

Full-service

Wieringa Advocaten is een full-service kantoor, waardoor wij u in alle aspecten binnen uw bedrijf kunnen adviseren.

Ontwikkelingen

Bij Wieringa Advocaten volgen onze advocaten de laatste ontwikkelingen en publiceren wij regelmatig over alle aspecten van het ondernemingsrecht.

Maak kennis met onze advocaten Schaarse rechten

Key contact(s)

Recente blogs over Schaarse rechten

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief