Wieringa is in de loop van de jaren een begrip geworden in de zorgsector. Wij hebben een langdurige relatie met diverse (academische) ziekenhuizen, instellingen voor revalidatie en gehandicaptenzorg, GGD'en en aanbieders van eerstelijns gezondheidszorg. Bezoek ook onze aparte website Zorgadvocaten.nl
De zorg is in beweging. Nieuwe financieringsregels, bezuinigingen en andere inzichten met betrekking tot marktwerking maken dat de branche veel veranderingen doormaakt. Sleutelwoorden zijn samenwerking, marktpositionering en specialisatie. Door onze jarenlang hands-on opgebouwde kennis weten wij deze ontwikkelingen vorm te geven in uw organisatie. Wij weten welke samenwerkingsvorm het best bij uw wensen past. Hoe u uw specialisatie juridisch-organisatorisch vormgeeft. Uw governance aanpast aan nieuwe voorschriften.
Onze advocaten adviseren daarnaast veel over vraagstukken op het gebied van privacy, vergunningen, bescherming van kennis, medezeggenschap, alsmede arbeidsrecht. Ook weten zorginstellingen ons te vinden voor vragen rondom kwaliteit van zorg, de verhouding met de professionals, erkenning van opleidingen alsmede ontwikkelingen op het gebied van financiering, (beheer en ontwikkeling van) vastgoed, ICT, bekostiging en tarieven. Alles is er op gericht uw juridische zorgen weg te nemen.
Door een bundeling van de kennis en expertise van de specialisten die binnen deze branche samenwerken, zijn wij in staat snel tot de kern van een zaak door te dringen en mee te denken over concrete oplossingen. En efficiënt en doortastend te procederen, op het moment dat een procedure onvermijdelijk blijkt. Dat doen wij o.a. bij de civiele en de bestuursrechter, maar ook bij klachten- of geschillencommissies zoals het Scheidsgerecht Gezondheidszorg en de Geschillencommissie Zorginstellingen.
Instellingen voor goede doelen, waaronder diverse organisaties op het gebied van dierenbescherming, adviseren wij o.a. over de juridische aspecten van hun campagnes, de transparantie van hun verslaggeving en de eisen die door het CBF en de ANBI regels worden gesteld.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.