Stappenplan WHOA-procedure

Stappenplan WHOA-procedure

Als u een onderneming heeft en in financiële moeilijkheden bent geraakt, kunt u bezig zijn met de vraag hoe een faillissement voorkomen kan worden. Eén van die mogelijkheden om een faillissement te voorkomen kan de WHOA (wet homologatie onderhands akkoord) zijn. Het doorlopen van een WHOA-traject kan ervoor zorgen dat de onderneming haar schulden kan verminderen en hierdoor weer zich kan richten op haar kerntaken. Wij hebben een aantal stappen voor u uiteengezet die u in ieder geval moet doorlopen als u een WHOA-procedure in gaat.

Key contact

Stap 1: Levensvatbaarheid

Alleen ondernemingen die levensvatbaar zijn komen voor een WHOA-traject in aanmerking. Het afwaarderen van schulden in de WHOA-procedure heeft volgens de wetgever geen zin als de onderneming ook na het WHOA-traject moeite blijft houden met het betalen van haar schulden. De rechter toetst de levensvatbaarheid van uw onderneming. Denk daarom van tevoren na over de kansen van de onderneming na het WHOA-traject. Overleg waar mogelijk met een advocaat of financieel specialist.

Stap 2: Schulden en een aanbod

Welke schulden heeft u en welke partijen zijn uw schuldeisers? Van welke schulden zou u af willen, maar belangrijker: wat kunt u bieden in ruil voor afwaardering van de schulden? Zijn schuldeisers bijvoorbeeld afhankelijk van uw voortbestaan en kunt u hen zekerheid geven door het akkoord? Of kunt u ze een kleine uitkering op hun vordering bieden die ze in een eventueel faillissement niet tegemoet kunnen zien? Of kunt u de schuldeisers aandelen aanbieden in ruil voor afwaardering van hun vordering (een debt for equity swap)?

Ook bij deze stap in het stappenplan voor een WHOA-procedure is het verstandig een WHOA-specialist in te schakelen. Bij Wieringa Advocaten hebben we ervaring met het begeleiden van een onderneming in een WHOA-traject en helpen we u graag.

Stap 3: Aanvullende financiering

Het WHOA-traject gaat vaak gepaard met een nieuwe injectie van kapitaal in uw onderneming. Enerzijds kunnen gelden aangetrokken worden om (een deel van) de schulden af te betalen, anderzijds kunnen de gelden worden gebruikt voor de kernactiviteiten van de onderneming. Het is daarom raadzaam om na te gaan welke partijen eventueel (opnieuw) zouden willen investeren in de onderneming. De investering kan worden gedaan onder de voorwaarde van het slagen van het WHOA-akkoord.

Stap 4: Opstellen van een conceptakkoord WHOA

Als u heeft geïnventariseerd welke schulden en schuldeisers u heeft en wat u deze schuldeisers kunt aanbieden, zult u het akkoord concreet vorm moeten gaan geven. Dit is een belangrijk onderdeel van het stappenplan voor een WHOA procedure. Een advocaat kan het akkoord voor u opstellen. Daarbij zal de advocaat aandacht besteden aan alle vereisten en voorwaarden die de wet voorschrijft bij het opstellen van het akkoord. U kunt denken aan zowel inhoudelijke vereisten (sommige groepen schuldeisers moeten een bepaald aanbod krijgen) en formele vereisten (zo moet het akkoord bijvoorbeeld bepaalde bijlagen bevatten).

Stap 5: Waardering van de onderneming

U moet de rechter laten zien dat de onderneming beter af is in het WHOA-traject dan in een faillissement. Daarom moet u twee scenario’s laten doorrekenen:

  • het scenario waarin uw onderneming failliet gaat en de activa te gelde wordt gemaakt; en
  • het scenario waarin uw onderneming het WHOA-traject succesvol verloopt.

U kunt hierover meer lezen op onze pagina over de reorganisatie- en liquidatiewaarde.

Het waarderen van uw onderneming in bovengenoemde scenario’s kunt u zelf doen, maar wij raden u aan om hier een financieel expert zoals een waarderingsdeskundige voor in te schakelen. Bij Wieringa Advocaten kunnen wij u helpen aan betrouwbare partijen voor deze stap.

Stap 6: Definitief akkoord aanbieden

Als u een conceptakkoord heeft opgesteld en deze heeft laten doorrekenen, gaat u een definitief akkoord aanbieden. U kunt de kans op een succesvol WHOA-traject vergroten door (als tussenstap in het stappenplan WHOA) bijvoorbeeld bij uw schuldeisers te verifiëren of de schuldenposities correct zijn meegenomen of zelfs het akkoord eerst in concept aan hen voor te leggen.

Als u het daadwerkelijke akkoord gaat aanbieden, krijgt u opnieuw te maken met een aantal formele vereisten. Zo dient u rekening te houden met bepaalde termijnen en vormverplichtingen bij het aanbieden van het akkoord. Kijkt u bijvoorbeeld eens op onze kennispagina’s:

Ook vindt u in onze Q&A antwoorden op veel gestelde vragen.

Stap 7: Procedure bij de rechtbank

Doorgaans zullen niet alle schuldeisers hebben ingestemd met het aanbod onder het akkoord. Dat hoeft ook niet want met de WHOA kunt u het akkoord ook opleggen aan partijen die niet of tegen het akkoord hebben gestemd. U moet het akkoord dan wel voorleggen aan de rechter. U verzoekt in zo’n geval of de rechter het akkoord wil goedkeuren (homologeren). Het verzoekschrift dat u daarvoor laat opstellen door een advocaat moet aan verschillende formele vereisten voldoen.

Hoe kunnen onze WHOA-specialisten u helpen bij het stappenplan WHOA?

In bovenstaande tekst hebben wij een stappenplan voor de WHOA-procedure uiteengezet en in grote lijnen beschreven welke stappen u moet doorlopen in een WHOA-traject. Er zijn echter nog veel zaken waar u rekening mee moet houden: zowel risico’s die het slagen van het akkoord verkleinen als mogelijkheden waarmee u dat succes kunt vergroten.

Bij Wieringa Advocaten hebben we veel ervaring met de WHOA en kunnen we u bijstaan in het doorlopen van bovenstaande stappen. Onze WHOA-specialisten staan zowel ondernemingen bij die een WHOA-akkoord willen aanbieden als schuldeisers van ondernemingen die zich tegen een WHOA-akkoord willen verzetten. Neem gerust en vrijblijvend contact op met één van onze WHOA-advocaten en advocaten insolventierecht.

Doelgericht

Bij Wieringa Advocaten voorzien wij u snel en doelgericht van juridisch advies.

Ruim 70 jaar ervaring

Wieringa Advocaten is één van de oudste advocatenkantoren van Amsterdam. Dat geeft ons een voorsprong op het gebied van kennis en ervaring.

Benaderbaar

Door onze cliënten worden wij met name gewaardeerd omdat wij benaderbaar zijn. De lijnen zijn kort en wij helpen u graag met uw (juridische) problemen.

Full-service

Wieringa Advocaten is een full-service kantoor, waardoor wij u in alle aspecten binnen uw bedrijf kunnen adviseren.

Ontwikkelingen

Bij Wieringa Advocaten volgen onze advocaten de laatste ontwikkelingen en publiceren wij regelmatig over alle aspecten van het ondernemingsrecht.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief