Taak en rol herstructureringsdeskundige

Taak en rol herstructureringsdeskundige

Als u te maken krijgt met de WHOA (wet homologatie onderhands akkoord) en wordt betrokken in een WHOA-procedure, kunt u op enig moment te maken krijgen met de herstructureringsdeskundige. Wat is precies de rol van deze persoon bij de totstandkoming van een WHOA-akkoord? En welke rechten en plichten heeft deze persoon?

Key contact

U bent ondernemer en gaat een WHOA-akkoord aanbieden omdat u een faillissement wil voorkomen

Als u schuldenaar (ondernemer) bent en een WHOA-akkoord wil aanbieden, kunt u uiteraard zelf (met behulp van een advocaat en waarderingsdeskundige) dat akkoord gaan voorbereiden en opstellen. Maar u kunt ook de rechtbank vragen om een herstructureringsdeskundige aan te wijzen. Een dergelijk verzoek wordt vrij gemakkelijk toegewezen, namelijk als de schuldenaar verkeert in een toestand waarin het redelijkerwijs aannemelijk is dat hij met het betalen van zij schulden niet zal kunnen voortgaan.

De aangewezen deskundige neemt u het werk uit handen en gaat zelfstandig een WHOA-akkoord voorbereiden en opstellen. Dat heeft voor- en nadelen. Daarvan zetten we hier enkele kort op een rij.

Enkele voordelen:

  • een herstructureringsdeskundige is een onafhankelijke persoon, die in staat voor de belangen van de gezamenlijke schuldeisers. Hierdoor vergroot u de kans dat schuldeisers het aangeboden akkoord zullen goedkeuren;
  • als de aangewezen deskundige het akkoord aanbiedt, zal de rechtbank mogelijk meer vertrouwen hebben in het aangeboden akkoord, immers is het akkoord opgesteld door ene onafhankelijke persoon;
  • een herstructureringsdeskundige kan u veel werk uit handen nemen.

Enkele nadelen:

  • u geeft het proces uit handen. Dat betekent dat u geen of minder invloed meer heeft op het aanbod dat wordt gedaan aan schuldeisers;
  • de aangewezen deskundige is niet gehouden aanwijzingen van u op te volgen. U heeft geen opdrachtrelatie met deze persoon.

U bent schuldeiser en wil een WHOA-akkoord laten aanbieden

Als schuldeiser van een onderneming, kunt u geen akkoord aanbieden voor de schulden van die onderneming. Maar u kunt wel aan de rechtbank vragen om de aanwijzing van een herstructureringsdeskundige. Indien de rechtbank dat verzoek toewijst, gaat de herstructureringsdeskundige een WHOA-akkoord aanbieden.

In dat geval moet blijken dat de belangen van de gezamenlijke schuldeisers met de aanwijzing van de deskundige gediend zijn. Als de meerderheid van de schuldeisers het verzoek steunt, zal worden aangenomen dat de belangen van schuldeisers met het verzoek gediend zijn. Het is dus verstandig om uw krachten te bundelen met andere schuldeisers.

Als schuldeiser kunt u ook te maken krijgen met een herstructureringsdeskundige die door de onderneming is ingeschakeld en een WHOA-akkoord aanbiedt. De herstructureringsdeskundige is er voor de belangen van gezamenlijke schuldeisers. Als u bezwaren heeft tegen het akkoord, kunt u die bij de deskundige neerleggen. Benieuwd naar uw mogelijkheden? Neem gerust contact met ons WHOA-team.

Kosten herstructureringsdeskundige

De kosten van de herstructureringsdeskundige (het salaris) worden in beginsel gedragen door de onderneming. Als de meerderheid van schuldeisers om een herstructureringsdeskundige heeft gevraagd, betalen de schuldeisers gezamenlijk de kosten van de herstructureringsdeskundige Voorafgaand aan het proces bepaalt de rechtbank de hoogte van die kosten.

Bent u benieuwd naar de kosten voor een herstructureringsdeskundige? U kunt een vrijblijvende offerte aanvragen van onze herstructureringsdeskundigen bij Wieringa Advocaten via deze link.

Keuze herstructureringsdeskundige

Als u een verzoek doet tot de aanwijzing van een herstructureringsdeskundige, dient u dat verzoek te vergezellen van ten minste twee tot drie namen van mogelijk te benoemen herstructureringsdeskundigen en daarbij horende offertes voor de kosten. Als alle bij het verzoek betrokken partijen het eens zijn, kan volstaan worden met het noemen van één herstructureringsdeskundige en het overleggen van één offerte.

De rechtbank toetst vervolgens de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de personen die u heeft voorgelegd. Ook kijkt de rechtbank naar de competenties en vaardigheden van de herstructureringsdeskundigen.

Bij Wieringa Advocaten hebben we veel ervaring met de WHOA. Onze WHOA-specialisten staan zowel ondernemingen bij die een WHOA-akkoord willen aanbieden als schuldeisers van ondernemingen die zich tegen een WHOA-akkoord willen verzetten. Heeft u vragen over de aanwijzing van een herstructureringsdeskundige? Neem gerust contact met ons op. U kunt ook een vrijblijvende offerte van onze herstructureringsdeskundigen opvragen.

Doelgericht

Bij Wieringa Advocaten voorzien wij u snel en doelgericht van juridisch advies.

Ruim 70 jaar ervaring

Wieringa Advocaten is één van de oudste advocatenkantoren van Amsterdam. Dat geeft ons een voorsprong op het gebied van kennis en ervaring.

Benaderbaar

Door onze cliënten worden wij met name gewaardeerd omdat wij benaderbaar zijn. De lijnen zijn kort en wij helpen u graag met uw (juridische) problemen.

Full-service

Wieringa Advocaten is een full-service kantoor, waardoor wij u in alle aspecten binnen uw bedrijf kunnen adviseren.

Ontwikkelingen

Bij Wieringa Advocaten volgen onze advocaten de laatste ontwikkelingen en publiceren wij regelmatig over alle aspecten van het ondernemingsrecht.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief