Praktijkgebieden: Bedrijven in moeilijkheden
De bouw wordt de komende jaren hard geraakt door de recente stikstofuitspraak van de Raad van State. Volgens een berekening van ABN AMRO loopt de sector maar liefst € 14 mrd aan omzet mis. Kleine bouwbedrijven worden naar verwachting het eerst geraakt. (…) ‘(…) De bouw is net uit een recessie, de orderboeken zijn eindelijk weer vol, dit kunnen we niet gebruiken”, zo bericht het FD vandaag.
Het gevolg van deze uitspraken is – kortweg – dat bij (nieuwe en reeds geplande) bouwprojecten moet worden gekeken naar hun stikstofuitstoot. Een ontwikkelaar moet aantonen dat het project geen significante gevolgen heeft voor nabijgelegen natuur. De kans dat op grond van deze uitspraken bouwprojecten worden afgeblazen, is aanzienlijk toegenomen, met alle (financiële) gevolgen van dien.
Wat kun je als bouwondernemer nú doen om je positie als bestuurder, aandeelhouder, financier en/of opdrachtgever/verkoper veilig te stellen, voor als het niet meer zo goed gaat als nu? Partijen die nu stil zitten, hoeven immers niet ver terug te kijken om te zien wat hen te wachten staat. Wij zijn pas net uit de (vorige) crisis, die de bouw hard heeft geraakt. Hieronder benoem ik enkele voorbeelden van acties die u als ondernemer nú kunt nemen.
Daarnaast zullen ontwikkelaars en bouwers moeten investeren in het verlagen van hun stikstofuitstoot, tijdens de bouw van hun project, maar vooral ten aanzien van de permanente uitstoot na ingebruikname.
In het voorgaande hebben wij een aantal opties genoemd om een sterkere positie in andermans faillissement te creëren en om een eigen faillissement te voorkomen. In de praktijk zien wij vaak dat ondernemers te laat overgaan tot het nemen van maatregelen. Een brandend huis is niet te verzekeren. En dat geldt ook bij het treffen van maatregelen zoals hierboven genoemd. Wilt u weten welke mogelijkheden u hebt om een sterkere uitgangspositie te creëren bij uw eigen of andermans faillissement? Neem contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.
P.S.:
De negatieve vooruitzichten zijn het gevolg van twee uitspraken van de Raad van State eerder dit jaar (zie ECLI:NL:RVS:2019:1604 en ECLI:NL:RVS:2019:1603): de PAS-uitspraken. PAS is een afkorting voor Programma Aanpak Stikstof. De Nederlandse aanpak van stikstof is volgens de Raad van State in strijd met de Europese regels. Daardoor worden nu veel projecten herzien, uitgesteld en geschrapt. Over deze PAS-uispraken hebben wij geblogd op 13 juni 2019. En op 6 augustus 2019 hebben wij geblogd over de ADC-toets, waarmee de effecten van de PAS-uitspraken (voor bepaalde projecten) mogelijk kunnen worden voorkomen (zie ook ECLI:NL:RVS:2019:2560).
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.