Praktijkgebieden: Bestuursrecht
Hoewel de voorbereidingen al in volle gang zijn en de stad al langzaam in de stemming aan het komen is, was het op de valreep toch nog even spannend voor de festiviteiten van Pride Amsterdam op het Amstelveld.
De burgemeester van Amsterdam heeft op 16 juni 2023 aan de Stichting Pride Amsterdam (hierna ook wel: de Stichting) een vergunning verleend voor de Pride Amsterdam. Tot groot ongenoegen van de Stichting heeft de burgemeester de eindtijd van het pleinfeest op het Amstelveld bepaald op 20:00 uur, vanwege kort gezegd overlast voor de buurt. De Stichting heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam gevraagd om in te grijpen. Die geeft de Stichting in de uitspraak van 12 juli 2023 (ECLI:NL:RBAMS:2023:4368) gelijk.
De voorzieningenrechter stelt in zijn oordeel voorop dat de burgemeester dient te handelen overeenkomstig zijn beleid. Dit beleid is onder meer vorm gegeven in het ‘Geluidbeleid voor evenementen in Amsterdam’ en in de ‘Locatieprofielen voor Evenementenlocaties 2021’, aldus de voorzieningenrechter. In dit beleid is kort gezegd opgenomen dat tijdens evenementen muziekgeluid is toegestaan vanaf 11:00 uur tot uiterlijk 23:00 uur en dat de eindtijd in bepaalde gevallen maximaal tot 00:00 uur kan worden verlengd. Een verzoek daartoe wordt van geval tot geval beoordeeld, waarbij het belang van het woon- en leefmilieu zwaar wordt meegewogen. Daarin spelen de duur en de aard van de belasting een grote rol.
De burgemeester moet dit beleid volgen, tenzij dat voor een of meer belanghebbenden gevolgen zou hebben die wegens bijzondere omstandigheden onevenredig zijn in verhouding tot de met de beleidsregel te dienen doelen. Dit volgt uit artikel 4:84 Algemene wet bestuursrecht. De voorzieningenrechter vindt dat in dit geval onvoldoende door de burgemeester is gemotiveerd dat sprake was van zulke bijzondere omstandigheden dat zodanig moest worden afgeweken van het beleid dat het feest maar tot 20:00 uur mocht plaatsvinden.
De burgemeester verwees naar overlast voor de buurt – wat slechts met één zienswijze over overlast van een direct omwonende uit 2016 was onderbouwd. Ook werd verwezen naar toekomstig beleid voor viering van de Pride waaruit zal volgen dat dit evenement anders op Amstelveld zal worden ingevuld. De voorzieningenrechter vindt de ene zienswijze over overlast onvoldoende voor de onderbouwing van overlast voor de buurt en vindt dat de burgemeester toekomstig beleid niet mag betrekken bij deze zaak. Die omstandigheid ligt namelijk in de toekomst.
De Stichting krijgt dus gelijk en de voorlopige voorziening wordt toegewezen. Dit houdt concreet in dat de eindtijd van het pleinfeest op het Amstelveld wordt bepaald op 00:00 uur op 4 en 5 augustus 2023. Het pleinfeest mag dus plaatsvinden zoals in de voorgaande jaren.
Het evenementenbeleid in Amsterdam is, zoals ook volgt uit deze uitspraak, geen rustig bezit. Wij houden de ontwikkelingen hierin nauwlettend in de gaten.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.