icon

Inwerkingtreding Omgevingswet opnieuw uitgesteld: tot 1 juli 2023

Wij schreven meerdere blogberichten over de Omgevingswet. Het laatste betrof dat de Eerste Kamer voorlopig groen licht had gegeven voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2023. Ook schreven wij in datzelfde blogbericht dat dit niet betekende dat er geen twijfels waren over de voorbereidingen voor de invoering. Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) bleef namelijk mankementen vertonen. Verder uitstel van de inwerkingtreding was daarom denkbaar.

Zorgvuldigheid en duidelijkheid

Minister De Jonge heeft per brief van 14 oktober 2022 aan de Kamer laten weten dat de inwerkingtreding van de Omgevingswet wederom wordt uitgesteld, en wel tot 1 juli 2023. De voornaamste redenen hiervoor is dat er voor een zorgvuldige invoering van de Omgevingswet meer tijd nodig is om te oefenen, te testen en te zorgen voor extra ondersteuning bij de bevoegde gezagen. De conclusie was dat het voor de uitvoeringspraktijk niet hanteerbaar is gebleken dat er kort voor de beoogde invoeringsdatum nog geen duidelijkheid is op voornoemde punten. Een extra zes maanden zou hiervoor nodig zijn. Dit beperkte uitstel zou zorgen voor zorgvuldigheid én duidelijkheid, aldus de Minister.

Vervolg

Het idee is dat de resultaten van de testen, het vervolgproces e.d. in de loop van de komende maanden zullen worden besproken in beide Kamers en met andere betrokkenen. Het is onduidelijk wat hieruit zal komen.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Inwerkingtreding Omgevingswet opnieuw uitgesteld: tot 1 juli 2023

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief