Praktijkgebieden: Bestuursrecht, Ruimtelijke ordening
Wij schreven onlangs een blog over het verbod van flitsbezorgers en darkstores per voorbereidingsbesluit in Amsterdam. De ontwikkelingen in deze kwestie hebben zich in rap tempo opgevolgd, dus hierbij een update daarvan.
Inmiddels zijn vergelijkbare voorbereidingsbesluiten genomen in andere gemeentes, namelijk Rotterdam (per 3 februari 2022), Gouda (per 16 februari 2022) en Vlaardingen (per 24 februari 2022). In al deze gevallen lijken de beweegredenen ook vergelijkbaar te zijn, namelijk om overlast voor buurtbewoners en de stap te beperken.
Naast deze voorbereidingsbesluit – die dus invloed hebben op nieuwe vestigingen van flitsbezorgdiensten in voornoemde gemeenten – heeft zich weer in een andere gemeente een rechtszaak voorgedaan over deze kwestie, namelijk in Oegstgeest. Kort gezegd ging het in deze zaak om of een (nog niet geopende) vestiging van een flitsbezorgdienst op een specifieke locatie in strijd was met het daar geldende bestemmingsplan. Het college van burgemeester en wethouders vond dat er strijdigheid was met dit bestemmingsplan en heeft een zogeheten preventief handhavingsbesluit genomen (zodat opening van de vestiging kon worden tegengaan).
In het kort stelde het college zich op het standpunt dat de darkstore in strijd was met het bestemmingsplan omdat deze darkstore niet kon worden gekwalificeerd als detailhandel, ofwel de toegestane bestemming op de voorziene locatie. Volgens het college zou de darkstore vergelijkbaar zijn met een distributiecentrum, van waaruit de logistiek van goederen is geconcentreerd en dat zou niet passen binnen de geldende bestemming.
Detailhandel was in dit bestemmingsplan als volgt gedefinieerd:
“het bedrijfsmatig te koop aanbieden (waaronder de uitstalling ten verkoop), verkopen, verhuren, leasen en leveren van goederen aan personen die goederen kopen, leasen of huren voor gebruik, verbruik of aanwending anders dan in de uitoefening van een beroeps- of bedrijfsactiviteit. Een supermarkt is niet toegestaan tenzij specifiek aangegeven.”
De flitsbezorgdienst was het hier niet mee eens en heeft een verzoek om een voorlopige voorziening bij de rechtbank ingediend (ofwel een spoedprocedure gestart om z.s.m. uitsluitsel te krijgen).
De voorzieningenrechter oordeelde bij uitspraak van 25 februari 2022 dat de darkstore niet als detailhandel kon worden aangemerkt gelet op het feit dat ‘uitstalling ten verkoop’ een wezenlijk deel was van de definitie van detailhandel. Omdat 1) op de voorziene locatie geen sprake is van uitstalling ten verkoop van producten, aangezien de producten vanaf de openbare weg niet zichtbaar zijn voor het publiek omdat de ramen van het pand met reclamefolie zijn bedekt en 2) het evenmin de bedoeling is dat klanten ter plaatse zelf producten kunnen uitzoeken en kopen (ECLI:NL:RBDHA:2022:1471). Dat in een app alleen producten zijn aangegeven die zich op de voorziene locatie bevinden en dat alleen die producten via die app besteld kunnen worden, kan naar het voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter niet met uitstalling ten verkoop worden gelijkgesteld.
Als gezegd, de (juridische) ontwikkelingen rondom de darkstores hebben elkaar in een rap tempo opgevolgd. Naast de genomen voorbereidingsbesluiten, is de zojuist besproken rechterlijke uitspraak ook van belang voor de praktijk op dit gebied. Overigens is het de vraag of deze uitspraak van invloed zal zijn op de juridische houdbaarheid van de genomen en eventueel te nemen voorbereidingsbesluiten. De tijd zal het leren.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.