icon

De Tweede Kamer heeft de WHOA aangenomen!

Vandaag heeft de Tweede Kamer eindelijk de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) aangenomen. Zoals wij reeds eerder in een blog schreven, is dit een goede zaak. Met deze wet kunnen onnodige faillissementen en onnodige surseances van betaling worden voorkomen.

Juist in de huidige coronatijd – waarin het aantal faillissementen en surseances van betaling in ons land fors zal stijgen – bestaat er behoefte aan deze wet. Hierdoor wordt het makkelijker om een betalingsregeling met alle schuldeisers en aandeelhouders te treffen. Momenteel dienen nog alle betrokken schuldeisers en aandeelhouders met een dergelijk herstructureringsakkoord in te stemmen. Dit maakt het nodeloos ingewikkeld om tot een dergelijk akkoord te komen. Elke schuldeiser kan de onderneming namelijk als het ware 'gijzelen'.

Met invoering van de WHOA kan dit worden voorkomen. Na inwerkingtreding hiervan kan een onderneming aan de schuldeisers en aandeelhouders een onderhands akkoord aanbieden dat door de rechter kan worden goedgekeurd als (kortweg) de meerderheid daarvóór heeft gestemd. Na goedkeuring (homologatie) door de rechter is dit akkoord verbindend, ook voor de schuldeisers en aandeelhouders die daartegen hebben gestemd. Dit wordt dan ook wel een dwangakkoord genoemd.

Het aannemen van de WHOA door de Eerste Kamer dient nog te volgen, maar de algemene verwachting is dat de Eerste Kamer daar niet lang mee zal wachten. Het wetsvoorstel (zonder na indiening aangebrachte wijzigingen en aangenomen amendementen) staat hier. De Eerste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid (J&V) bespreekt al op 2 juni 2020 de procedure voor behandeling in de Eerste Kamer.

Heeft u vragen over de WHOA, een herstructureringsakkoord of een dreigend faillissement? Neem gerust contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De Tweede Kamer heeft de WHOA aangenomen!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief