Praktijkgebieden: Financiering en zekerheden
U bent schuldeiser van een persoon of vennootschap, of u bent voornemens om financiering te verstrekken (in welke vorm dan ook). Dan wilt u zekerheid dat u uw vordering ook voldaan zult krijgen. Daarvoor kunt u zekerheden bedingen. In deze blog behandelen wij één van de mogelijke vormen van zekerheid: de bankgarantie.
Serie Zekerheidsrechten
Deze blog is onderdeel van de Serie Zekerheidsrechten, waarin wij verschillende vormen van zekerheden behandelen.
Bankgarantie
In de kern is een bankgarantie een verklaring die door een derde (een bank) wordt gegeven en die inhoudt dat de bank een zelfstandige verplichting op zich neemt om de schuldeiser te voldoen, één en ander binden de grenzen van de bewoordingen van de verklaring. Wat de precieze inhoud is van de bankgarantie, is dus afhankelijk van de tekst van de bankgarantie. Zo zijn er bankgaranties waarin de bank zich verplicht om op eerste verzoek van de schuldeiser een door de schuldeiser op te geven bedrag te betalen tot een bepaald maximum. Een andere mogelijkheid is dat de bank pas gehouden is om te betalen als er aan bepaalde voorwaarden is voldaan en de schuldeiser die ook aantoont.
Een bankgarantie levert geen voorrang op bij de verdeling van het vermogen van de schuldenaar. In plaats daarvan heeft de bankgarantie tot resultaat dat de schuldeiser zijn vordering niet alleen kan verhalen op het vermogen van zijn schuldenaar, maar ook op het vermogen van de bank. In dat opzicht lijkt de bankgarantie dus veel op hoofdelijkheid en borgtocht. Het kenmerkende verschil tussen de bankgarantie enerzijds en hoofdelijkheid en borgtocht anderzijds is, dat de verplichting van de borg of hoofdelijk medeschuldenaar jegens de schuldeiser afhankelijk is van de verplichting van de hoofdschuldenaar, terwijl de verplichting van de bank daar juist los van staat.
Overigens wijst de praktijk uit dat bankgaranties vaak ook elementen van hoofdelijkheid en borgtocht bevatten.
Zeker indien de schuldenaar failliet gaat of anderszins niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen, is een bankgarantie een belangrijk instrument voor de schuldeiser.
Tot slot
De meeste ondernemers krijgen vroeg of laat wel een vordering op een ander. Dat kan zijn op de eigen vennootschap, een afnemer, een huurder, etc. Het is van groot belang dat daarvoor dan de juiste zekerheden worden bedongen, waarmee het gevaar op “lege handen” drastisch kan worden verminderd. Een bankgarantie is één van die mogelijkheden. Om u te informeren over de verschillende soorten zekerheden schrijven wij de Serie Zekerheidsrechten, waarvan deze blog onderdeel is.
Hebt u een vordering (op uw eigen vennootschap of een derde) of bent u voornemens financiering te verstrekken? Dan is het dus van belang dat u de juiste zekerheden bedingt. Neem nu contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst!
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.