Praktijkgebieden: Arbeidsrecht
Deze week heeft de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter in administratieve zaken, geoordeeld dat de gemeente Utrecht terecht een korting had toegepast op de bijstandsuitkering van een moslima vanwege het feit dat ze een gezichtsbedekkende sluier droeg.
De participatiewet – de wet op basis waarvan bijstandsuitkeringen worden toegekend – stelt dat wie een bijstandsuitkering ontvangt, zijn best moet doen om betaald werk te krijgen. In dat kader dienen zij zich ook qua kleding en verzorging zodanig te presenteren dat zij daadwerkelijk kans maken op een baan. Wie dus, bijvoorbeeld, ongewassen en in vieze kleren op een sollicitatiegesprek verschijnt kan daarvoor een sanctie verwachten.
Gemeenten – en rechters – hadden echter vaak moeite met religieuze kleding, uiteraard vooral met boerka's en nikabs, omdat die weliswaar de kans op een baan ernstig verkleinen, maar werden geschaard onder het grondrecht van de godsdienstvrijheid.
In Utrecht wilde een moslima die een nikab droeg best deelnemen aan een training die haar betere vooruitzichten moest geven op de arbeidsmarkt, maar zij wilde haar gezichtssluier tijdens die bijeenkomsten niet afdoen. De trainers vonden een hoofddoek geen bezwaar, maar wilden wel graag kunnen zien wie ze in de groep hadden, en vonden gezichtsbedekking voor het groepsleerproces niet bevordelijk; zij verboden dus het dragen van de nikab in de klas. Ook na gesprekken en waarschuwingen gaf de vrouw aan dat haar sluier voor haar belangrijker was dan haar kansen op werk of een uitkering. Daarop kortte de gemeente haar uitkering gedurende een aantal maanden met 30%.
De Cenrale Raad windt er geen doekjes om. Inderdaad is het verbod op een nikab tijdens deze trainingen een inbreuk op haar godsdienstvrijheid, maar het belang van de gemeente gaat voor. De vrouw doet immers door zich in feite van de arbeidsmarkt af te sluiten een onterecht beroep op publieke middelen, en een korting is dan een passende sanctie.
Deze uitspraak past in de lijn van de Europese rechter die bevestigde dat werkgevers onder omstandigheden van hun werknemers mogen verlangen dat zij zich "religie-neutraal" kleden. Als werkgevers geen nikab hoeven te accepteren, leidt de keuze voor zo'n sluier vrijwel automatisch tot onbemiddelbaarheid. Maar ook past het korten van een uitkering wegens het dragen van een nikab bij het wetsvoorstel dat gezichtsbedekkende kleding in een aantal situaties verbiedt.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.