Praktijkgebieden:
Tweede Kamerleden Ed Groot (PvdA) en Sharon Gesthuizen (SP) hebben op 19 januari jl. een initiatiefvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer. Met dit wetsvoorstel beogen Groot en Gesthuizen een centraal aandeelhoudersregister in te stellen voor B.V.’s en (niet-beursgenoteerde) N.V.’s. Volgens de indieners draagt een centraal aandeelhoudersregister bij aan het voorkomen en bestrijden van financieel-economische criminaliteit door middel van rechtspersonen.
Hoe is het nu geregeld? B.V.’s en N.V.’s worden geregistreerd in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Via dit openbare register kan informatie over de vennootschap en diens bestuurder(s) verkregen worden. Informatie over aandeelhouders is niet altijd openbaar. Indien een vennootschap meerdere aandeelhouders heeft, is geen informatie zichtbaar. Alleen indien een B.V. of N.V. één aandeelhouder heeft, volgt dit uit het Handelsregister. In de praktijk is het dus makkelijk om informatie over aandeelhouders buiten het Handelsregister te houden. Dit lukt al indien één aandeelhouder 99% van de aandelen houdt en de tweede aandeelhouder 1%.
Wat verandert er? Indien het centraal aandeelhoudersregister zal worden ingesteld, wordt daarin informatie opgenomen over aandelen op naam, houders van aandelen op naam, vruchtgebruikers van aandelen op naam en pandhouders van aandelen op naam. Deze informatie zal niet voor iedereen te raadplegen zijn. Uit de Memorie van Toelichting volgt dat de rijksbelastingdienst, andere aangewezen publieke diensten, notarissen en aangewezen Wwft-instellingen inzage krijgen in het register. Aandeelhouders kunnen de in het centraal aandeelhoudersregister opgenomen informatie inzien voor zover dit informatie over henzelf betreft.
Wie houdt het register bij? Het centraal aandeelhoudersregister zal worden bijgehouden door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. Dit lijkt voor de hand te liggen omdat in te schrijven informatie veelal afkomstig is uit notariële akten. De uitgifte en levering van een aandeel in een B.V. vereist namelijk een notariële akte (zie artikel 2:196 lid 1 BW). Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld het vestigen van een pandrecht op een aandeel in een B.V. Dat informatie slechts afkomstig is uit notariële akten lijkt bij te dragen aan de betrouwbaarheid van het register.
In zowel de Tweede als de Eerste Kamer moet nog gestemd worden over het wetsvoorstel. Het zal dus nog enige tijd duren voordat het centraal aandeelhoudersregister daadwerkelijk is ingesteld. Wij houden u op de hoogte van de status van het wetsvoorstel.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.