Praktijkgebieden: Zorg
Uit de jaarlijkse financiële stresstest van BDO volgt dat vijftien (meestal kleine) ziekenhuizen een onvoldoende scoren en financieel in heel zwaar weer verkeren; de kans dat zij failliet gaan, wordt door de onderzoekers als reëel ingeschat. Een aantal van deze ziekenhuizen presteert financieel gezien jaar op jaar onvoldoende. Hun positie lijkt nu nog verder te verslechteren. De financieel zwakke ziekenhuizen scoren dit jaar een gemiddeld rapportcijfer van 3,5 hetgeen slechter is dan de ziekenhuizen die vorig jaar een onvoldoende scoorden. Vorig jaar scoorden zij gemiddeld een 4,5.
Tot zover de cijfers en de problemen. Wat zijn de oplossingen? In feite lijkt het spectrum aan mogelijkheden beperkt tot optimaliseren, samenwerken, fuseren, specialiseren of failleren (en dan beperkt verder of geheel sluiten). Eerder constateerden wij al dat de onverminderd complexe en steeds veranderende omgeving maakt dat eisen vanuit financiers strenger worden en dat banken terughoudend zijn bij kredietverstrekking. De besluitvorming m.b.t. winstuitkeringen maakt dit niet eenvoudiger.
Reorganiseren dan maar? In de afgelopen jaren zijn in alle instellingen al de nodige interim managers losgelaten op het optimaliseren van de financieel zwakke broeders. Ook hebben de meeste zorginstellingen hun positie getracht te verankeren door allerhande samenwerkingen met andere partijen in de zorgketen aan te gaan. Ook fusies zijn al ingezet als oplossing. Gemakshalve wordt daarbij nog wel eens vergeten dat fusies ook leiden tot (extra) kosten en investeringen die terugverdiend moeten worden. Mede als gevolg daarvan presteren ziekenhuizen die fuseerden, het eerste jaar na de fusie financieel meestal slechter. De Autoriteit Consument en Markt concludeerde vorige maand al dat de kwaliteit van zorg in ieder geval niet verbetert bij een fusie.
Fusies tussen kleinere financieel ongezonde en grotere financieel gezonde ziekenhuizen zijn de afgelopen jaren vaak als een voor de hand liggende oplossing gepresenteerd. Zolang de fusie organisatie evenwel verzuimt om niet-rendabele onderdelen goed tegen het licht te houden en in te grijpen waar dat nodig is, zal een fusie de problemen niet wezenlijk oplossen; er is hooguit sprake van uitstel van executie.
Uit het onderzoek blijkt dat er geen kant en klare oplossing is voor zwakke ziekenhuizen. Ook de onderzoekers komen niet veel verder dan zelfreflectie en regie pakken om te verbeteren. Betere en duidelijkere keuzes; daar is iedereen wel voor. Een panacee dient zich in ieder geval nog niet aan. Tot dat moment zullen de noodzakelijke maatregelen en beslissingen soms harde keuzes impliceren en een rechte rug van de bestuurders en de toezichthouders behoeven.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.