Praktijkgebieden: Bedrijven in moeilijkheden
Waarom?Conservatoir beslag is bedoeld voor de situatie dat een schuldeiser ermee rekening houdt dat zijn schuldenaar de goederen waarop de schuldeiser zich wil verhalen (ter nakoming van bijvoorbeeld een geldvordering), vervreemdt of bezwaart.
Er kunnen meerdere redenen zijn om beslag te leggen. Veel ondernemers hebben te maken met klanten die hun facturen om welke reden dan ook, ondanks sommaties, niet voldoen. Dit kan leiden tot grote (cash flow) problemen. Als sommaties niet leiden tot betaling, kunt u door het leggen van conservatior beslag de wederpartij bewegen alsnog tot betaling over te gaan. Het leggen van conservatoir beslag kan dus worden gebruikt als pressiemiddel. Een ander doel dat door middel van conservatoir beslag kan worden bereikt is dat, voorafgaand aan (de uitkomst van) een juridische procedure, de wederpartij zijn beslagen goederen niet meer kan vervreemden of bezwaren, zodat deze goederen beschikbaar blijven voor verhaal door de beslaglegger.
In beginsel kan op alle goederen van de schuldenaar conservatoir beslag worden gelegd. Zo kan bijvoorbeeld beslag worden gelegd op roerende zaken (zoals voorraad en inventaris), onroerende zaken (zoals woonhuizen en bedrijfspanden), aandelen, salaris, bankrekeningen en andere vorderingen (zoals de vorderingen van de schuldenaar op zijn eigen klanten).
Hoe?Nederland staat erom bekend dat reletief eenvoudig conservatoir beslag kan worden gelegd. Wel is voorafgaand verlof van de voorzieningenrechter vereist (artikel 700 lid 1 Rv). Het verlof wordt verzocht door middel van een verzoekschrift dat moet worden ondertekend door een advocaat (artikel 700 lid 2 jo 278 lid 3 Rv). In de meeste gevallen krijgt de schuldenaar niet voorafgaand aan het beslagverlof de mogelijkheid om op het verzoek te reageren. De voorzieningenrechter beslist na summier onderzoek of het verlof wel of niet wordt gegeven.
Indien nog geen bodemprocedure aanhangig is, wordt in het beslagverlof bepaald binnen welke termijn de bodemprocedure aanhangig dient te worden gemaakt (doorgaans twee weken). Overschrijding van de termijn voor het instellen van een bodemprocedure doet het beslag vervallen (artikel 700 lid 3 Rv).
Indien een toewijzend vonnis is verkregen, kan het vonnis (dat kracht van gewijsde heeft) ten uitvoer worden gelegd en kan een deurwaarder met dit vonnis in de hand overgaan tot executoriaal beslag. Executoriaal beslag heeft tot doel het verhaalsobject te gelden te maken en uit de opbrengst daarvan de vordering van de schuldeiser op de schuldenaar te voldoen.
Wat kunt u ertegen doen?Vermoedt u dat een schuldeiser van u voornemens is beslag te leggen op uw goederen, dan kunt u mogelijk het beslag “grijs maken”. Grijs maken van beslag houdt in dat degene die verwacht dat beslag op zijn vermogensbestanddelen zal worden gelegd, voordat het verlof wordt verleend, de redenen waarom het verzoek moet worden afgewezen kenbaar maakt aan de voorzieningenrechter. Grijs maken van beslag wordt alleen toegestaan door de rechtbanken Amsterdam en Noord-Holland.
Tegen een reeds gegeven beslagverlof is geen hoger beroep mogelijk (artikel 700 lid 2 Rv). Hieraan ligt ten grondslag dat de wet een andere weg aanwijst om op te komen tegen (het beslagverlof dat wordt gevolgd door) beslagging. Is er bij u conservatoir beslag is gelegd, dan kunt u wel een zogenaamd opheffingskortgeding starten (artikel 705 Rv). Dit is een andere procedure dan hoger beroep. Tijdens een opheffingskortgeding zal de voorzieningenrechter de aannemelijkheid van de vordering van de schuldeiser beoordelen en de wederzijdse belangen van schuldeiser en schuldenaar afwegen en vervolgens bepalen of het beslag wel of niet in stand zal blijven.
Daarnaast is de beslaglegger die ten onrechte beslag heeft gelegd of onnodig laat voortduren, aansprakelijk voor schade die de beslagene hierdoor heeft geleden (zie o.a. HR 27 december 1929, NJ 1930/1433; HR 15 april 1965, NJ 1965/331 en HR 11 april 2003, NJ 2003/440).
AdvocaatHeeft u een vordering die niet wordt voldaan en wenst u beslag te leggen of bent u ermee bekend dat een ander beslag wil leggen op uw goederen of is er bij u al beslag gelegd en wilt u daartegen rechtsmaatregelen nemen? Neem gerust contact met ons op. Wij hebben ruime ervaring met het incasseren van vorderingen, het leggen van beslag en het voorkomen en opheffen van beslagen.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.