icon

Discriminatie in een sociaal plan

Een door de crisis getroffen bouwbedrijf moest reorganiseren. Het sloot een sober sociaal plan met vakorganisaties, er was geen geld voor gebruikelijke (hetgeen nog steeds wil zeggen: op de kantonrechtersformule gebaseerde) afvloeiingsregelingen.

Binnen de bouw is het tamelijk gebruikelijk dat werknemers gebruik maken van vroegpensioen. Het sociaal plan ging er daarom van uit dat werknemers die deze mogelijkheid hadden daar ook daadwerkelijk gebruik van maakten. Het idee was kenneljik dat deze ouderen er dan “goed genoeg” aan toe waren en kende alleen jongere af te vloeien werknemers een aanvulling op hun WW uitkering toe. De zestigplussers kregen slechts één maandsalaris.

Een (bijna) 62 jarige administrateur was echter helemaal niet van plan geweest om al met vroegpensioen te gaan. Hij vond het bepaald oneerlijk dat hij een grotere inkomens terugval zou lijden dan zijn jongere af te vloeien collega’s (voor wie onder het maximum dagloon verdient is een WW uitkering 70% – eerst zelfs nog 75% – van het laatstverdiende loon, zijn pensioen kwam slechts uit op 65 % daarvan), daarvan anders dan zijn jongere collega’s de rest van zijn leven nadeel zou ondervinden in de vorm van een fors lager pensioen dan wanneer hij door had kunnen werken tot zijn 65e (bij (vroeg)pensioenregelingen is het immers meestal zo dat hoe langer je doorwerkt, hoe hoger de uitkering wordt) én op dat inkomen geen aanvulling zou ontvangen waar jongere werknemers die wel ontvingen.

De kantonrechter in Den Bosch was dat met hem eens, en kende hem bij wijze van vergoeding wegens kennelijk onredelijk ontslag alsnog een vergoeding toe waarmee hij zoveel als mogelijk in een vergelijkbare positie kwam te verkeren als jongere werknemers: de zelfde suppletie, tot zijn 65e. Met aftrek van die ene maand. Dat dan weer wel.

Doorgaans volgen kantonrechters afvloeiingsregelingen die met vakbonden overeen zijn gekomen. De hier overeengekomen regeling achtte deze kantonrechter in strijd met een zo elementair rechtsbeginsel, het verbod op leeftijdsdiscriminatie, dat hij de regeling zonder meer van tafel veegde.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Discriminatie in een sociaal plan

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief