Praktijkgebieden: Arbeidsrecht
Zeker sinds het voor het verkrijgen van een WW-uitkering niet meer nodig is om voor een beëindiging van een arbeidsovereenkomst een procedure bij UWV of kantonrechter te voeren, worden tussen werkgevers en werknemers veel beëindigingsregelingen getroffen. Dat is niet helemaal zonder gevaar.
Het is gebruikelijk – en op zich een goed gebruik – om in dit soort regelingen allerlei zaken af te stemmen die bij een ontslag of ontbinding nog wel eens onbesproken blijven. Denk aan nog niet betaalde vakantiedagen, het terugbetalen van een lening of het nog gehouden zijn aan een concurrentiebeding. Dit soort zaken moet dan na het einde van het dienstverband alsnog geregeld worden. Dat geeft begrijpelijkerwijs wel eens problemen.Veel efficiënter dus om alles wat er over en weer tussen werkgever en werknemer aan (mogelijke) rechten en plichten bestaat in één overeenkomst af te regelen.
Om er zeker van te zijn dat in de beëindigingovereenkomst echt alles is geregeld en te voorkomen dat er later tóch nog nieuwe onderwerpen ter sprake worden gebracht, anders gezegd om te bewerkstelligen dat partijen na het inlossen van de gemaakte afspraken echt “van elkaar af zijn” wordt meestal opgenomen dat partijen elkaar “finale kwijting” verlenen. Dat houdt in dat partijen verklaren niets meer van de ander te vorderen te hebben.
Het gevaar zit ‘m dus, u raadt het al, in het verlenen van deze finale kwijting om vervolgens te bemerken dat je iets vergeten bent. Het overkwam een bankmanager die bij gesprekken over zijn vertrek wegens verschil van inzicht over zijn management stijl – kennelijk – een optieregeling over het hoofd had gezien, althans niet had voorzien dat hij de opties die hem waren toegekend bij het einde van zijn dienstverband zou verliezen.De bank weigert na betaling van de – niet geringe – beëindigingvergoeding een vergoeding voor het gemis aan de opties te voldoen; de manager heeft immers finale kwijting verleend.
De manager betrekt de bank in rechte en stelt dat het aan de bank was geweest hem op het vervallen van de opties te wijzen, en dat onder die omstandigheden niet kan worden geacht zijn rechten uit hoofde van de optieregeling te hebben prijsgegeven. Hij heeft het geluk dat de leidinggevende die namens de bank met hem over zijn vertrek geeft onderhandeld erkent dat hij wist dat de man opties waren toegekend, en bovendien erkent dat over het onderwerp “opties” in het geheel niet is gesproken in het overleg over zijn vertrek.
De rechter oordeelt vervolgens dat de bank als goed werkgever niet uit het niet te berde brengen van opties door de werknemer mag afleiden dat deze zijn rechten prijsgeeft en dat zij haar werknemer, door hem niet op het gevolg van beëindiging voor zijn optierechten te wijzen, schade heeft berokkend, en daarvoor schadevergoeding moet betalen. Toch krijgt de manager niet wat hij wilde, hij becijferde de waarde van de opties op ruim € 86.000,–; en de kantonrechter vindt een vergoeding van € 20.000,– voldoende.
En dan mag de werknemer nog van geluk spreken; de kantonrechter had ook kunnen oordelen dat hij zelf het onderwerp maar ter sprake had moeten brengen, dat de bank waarschijnlijk met een hogere vergoeding heeft ingestemd dan zij gedaan zou hebben wanneer zij zich realiseerde dat er nog een bedrag wegens de opties betaald zou moeten worden en dat het specifieke karakter van een dergelijke regeling er aan in de weg staat dat die overeenkomst zo maar wordt “open gebroken”.
Kortom, de les is duidelijk: let heel erg goed op voor je finale kwijting verleent.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.