icon

Boetes Wet Arbeid Vreemdelingen

Vandaag heeft het Ministerie van SZW een persbericht uitgezonden waarin ronkend wordt opgegeven over het grote succes van de Arbeidsinspectie bij het bestrijden van de inzet van illegalen door werkgevers. Dat is verboden op grond van de Wet Arbeid Vreemdelingen. Sinds vijf jaar (1 januari 2005) legt namelijk de Arbeidsinspecties boetes op, waar daarvoor overtredingen van de WAV werden bestraft door de strafrechter. Het opleggen van boetes is, zo stelt het persbericht véél succesvoller dan strafrechtelijke vervolging en bestraffing.

Dat laat zich natuurlijk raden. Behalve dat politie en OM wel andere zaken aan het hoofd hebben dan aspergestekers zonder paspoort vormt de strafrechter zelf uiteraard een vervelend obstakel bij het efficient bestraffen van overtreders; zo'n rechter houdt maar rekening met allerlei omstandigheden en achtergronden van daad en dader. Dat schiet niet op.

Het boetebeleid van de Minister blonk dan ook uit door eenvoud: 8.000 euro per overtreding (4.000 voor particulieren), en alleen als je er écht he-le-maal niets aan kon doen kon de boete worden verminderd. Het persbericht noemt dan ook trots “de standaard boetehoogtes” een belangrijke reden voor het succes van de arbeidsinspectie.

Wat het perbericht wijselijk verzwijgt is dat de Afdeling Rechtspraak van de Raad van State, de hoogste bestuurlijke rechter, in juni jl dit boetebeleid zonder pardon naar de prullenbak heeft verwezen.
Het rekening houden met omstandigheden bij het formuleren van straffen (inclusief de bestraffende boetes) is namelijk niet een soort vreemde hobby van de Nederlandse strafrechter maar een keiharde verplichting op grond van (onder meer) het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens: wij burgers hebben recht op een eerlijk proces en dat betekent dat de hoogte van de straf moet passen bij de ernst van wat je hebt gedaan (evenredigheid heet dat). Een lijstje met kant en klare straffen waar niet van wordt afgeweken hoort in een rechtstaat niet thuis.
Succesvol was het beleid dus wel, maar ook in strijd met de rechten van de mens. Een iets bescheidener houding had de Minister wellicht gepast.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Boetes Wet Arbeid Vreemdelingen

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief