Praktijkgebieden: Arbeidsrecht
We schreven er al over: de Kring van Kantonrechters heeft eind oktober de formule die kantonrechters toepassen bij het bepalen van een vergoeding wanneer ze een arbeidsovereenkomst ontbinden aangepast.
Inmiddels is de complete aanbeveling met toelichting beschikbaar.
Verdiep u niet te zeer in de voorbeeld-berekeningen die in de toelichting voorkomen; daarin zijn rare afrondingsfouten gemaakt.
Belangrijke vraag waar we nog mee zaten was naar het overgangsrecht: op welke zaken wordt de nieuwe formule toegepast. Het antwoord blijkt te zijn dat alle verzoekschriften die op of na 1 januari 2009 worden ingediend bij de rechtbanken zullen worden behandeld onder toepassing van de nieuwe formule. Voor veel werkgevers loont het dus de moeite te berekenen of een maandje wachten met indienen opweegt tegen de lagere vergoeding die uit de nieuwe formule zal voortvloeien – voor jongere werknemers kan het immers de helft schelen, voor oudere kan het “voordeel” oplopen tot 30 à 40 procent. Overigens gaf een kantonrechter kort geleden aan dat als men de indruk zou krijgen dat een werkgever de werknemer actief probeerde te benadelen in dezen (bij voorbeeld wanneer er al op basis van de huidige formule een aanbod zou zijn gedaan), kantonrechters “daar wel iets creatiefs mee zouden doen”.
Werknemers van hun kant zullen, wanneer ze in een situatie zitten waarin hun werkgever hun duidelijk heeft gemaakt dat hun arbeidsovereenkomst geen lang leven meer is beschoren, wellicht moeten afwegen of ze de komende weken niet zélf ontbinding zouden moeten vragen. Normaal gesproken kennen kantonrechters aan werknemers die ontbinding verzoeken, lagere vergoedingen toe. Onder omstandigheden kan dat risico wellicht wegvallen tegen de verwachte hogere vergoeding die de huidige formule oplevert ten opzichte van de komende.
We zullen hoe dan ook een paar boeiende maanden tegemoet gaan in het ontslagrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.