Praktijkgebieden: Arbeidsrecht
De aankomende “update” van de formule die kantonrechters zullen hanteren om bij ontbinding van arbeidsovereenkomsten beeindigingsvergoedingen vast te stellen leidt nu al tot vragen. De meest gestelde – aan werkgeverszijde – is wel of het zinvol is een gewenste beeindiging uit te stellen tot na 1 januari as omdat die beeindiging dan “goedkoper” wordt. Nu de beloofde nadere toelichting nog niet is gepubliceerd kan daarover nog geen uitsluitsel gegeven worden.
Het is ook nog maar de vraag of die toelichting in zal gaan op het vraagstuk of kantonrechters de nieuwe formule onmiddellijk zullen toepassen, ook op zaken waarin blijkt dat partijen voor invoering van de nieuwe formule al met elkaar in gesprek waren over beeindiging. De kans is groot dat de Kring van Kantonrechters die beslissing laat bij de individuele rechter die in een dergelijke zaak moet beslissen. Het is helemaal niet ondenkbaar dat een rechter begin 2009 een werkgever zal houden aan in de loop van 2008 gedane toezeggingen gebaseerd op “de kantonrechtersformule” , waarmee op dat moment een – voor de werknemer – veel aantrekkelijker bedrag was gemoeid dan op het moment dat partijen uiteindelijk voor de kantonrechter staan.
Voor werkgevers die op dit moment al wel een beeindiging overwegen, maar nog niet met de werknemer in onderhandeling zijn zou het dus kunnen lonen het ontbindingsverzoek twee maanden in de la te laten liggen. Dat kan bij een werknemer die al wat langer voor hem werkt, een aanzienlijk bedrag schelen.Helemaal wanneer het een werkgever is in – bij voorbeeld – de zorg, die er vanaf januari a.s.op mag rekenen dat het feit dat zijn personeel heel gemakkelijk een nieuwe baan kan vinden een rol gaat spelen bij het bepalen van de hoogte van de te betalen vergoeding.
Kortom, de calculerende werkgever doet er goed aan even goed op de tellen te passen.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.