icon

No risk-polis geen succes

In een poging “kansarme”jongeren (in dit verband: jongeren zonder een zgn start-kwalificatie voor de arbeidsmarkt) aan werk te helpen is bezien of het hielp wanneer de overheid de kosten van ziekteverzuim zou dragen. Zouden werkgevers eerder geneigd zijn een jongere zonder minimaal havo-, vwo- of mbo-niveau 2-diploma aan te nemen wanneer zij niet worden geconfronteerd met de plicht hun loon door te betalen wanneer ze zich ziek melden?
In 2006 is een twee jaar durende proef van start gegaan. In 34 gemeenten is onderzocht of betaling van de kosten bij ziekteverzuim van jongeren het voor werkgevers aantrekkelijk maken hun een leerwerktraject aan te bieden. Uit een evaluatierapport is kortgeleden gebleken dat dat niet het geval is: in plaats van de 13.000 waarnaar werd gestreefd zouden er slechts 1000 no-riskpolissen zijn verstrekt.

Wat blijkt namelijk: niet verzuim of ziektekosten schrikken werkgevers af, maar het enkele feit dat de jongeren te kampen hebben met een opleidingsniveau dat niet aansluit bij het werk. De tijd die het daarom vergt om de jongeren te begeleiden ontbreekt. Werkgevers klagen ook dat jongeren helemaal niet geïnteresseerd lijken in een leerbaan. Daar helpt geen no risk polis aan. Dat zo’n polis de nodige administratieve rompslomp met zich meebrengt hielp natuurlijk ook niet.

Het feit dat veel jongeren onvoldoende klaar worden gestoomd voor de arbeidsmarkt is een groot maatschappelijk probleem. Kenmerk van dat soort problemen is dat ze zich – helaas – meestal niet met een lapmiddel, hoe sympathiek bedacht ook, laten oplossen. Wanneer die boodschap overkomt in Den Haag heeft het onderzoek – waarvan de uitkomst weinig werkgevers zal verbazen – wellicht tóch nut gehad.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
No risk-polis geen succes

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief