icon

Alsnog zwangerschapsverlof vrouwelijke zelfstandigen.

De ministerraad heeft op voorstel van minister Donner besloten vrouwelijke zelfstandigen een wettelijk recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering toe te kennen van minimaal zestien weken. De hoogte van de uitkering uit de Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ-regeling) hangt af van de inkomsten van de zelfstandige in het jaar voor het verlof en bedraagt maximaal het wettelijk minimumloon (1.317 euro bruto per maand). De wet wordt uitgevoerd door de UWV en betaald uit de algemene middelen; er worden dus geen premies geheven.

Eerder had de rechter vastgesteld dat de regering op grond van internationale verplichtingen geen plicht heeft om met een regeling te komen voor zwangere zelfstandigen.
De belangrijkste reden om toch tot deze regeling te komen is de bescherming van moeder en kind. Veel vrouwelijke zelfstandigen maken geen gebruik van de bestaande mogelijkheid om zich te verzekeren tegen inkomensverlies door zwangerschap en bevalling. Dat komt omdat die verzekeringen een aantalfore beperkingen kennen: ze zijn alleen af te sluiten in combinatie met een arbeidsongeschiktheidsverzekering, en kennen bovendien vaak een wachttijd van twee jaar.
De nieuwe regeling vermindert de kans dat zwangere zelfstandigen te lang doorwerken en na de bevalling weer te snel beginnen. De regeling geldt ook voor de meewerkende echtgenoot van een zelfstandige.

Het wetsvoorstel wordt voor advies aan de Raad van State gezonden. De exacte tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. De beoogde invoeringsdatum is 1 juli 2008.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Alsnog zwangerschapsverlof vrouwelijke zelfstandigen.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief