Praktijkgebieden: Arbeidsrecht
Al eerder hebben we aandacht besteed aan verschuivingen die optreden in hetgeen onder passende arbeid wordt verstaan. Dit begrip is van belang bij de bepaling wat voor soort werk werklozen met een WW-uitkering zouden moeten accepteren, en in nog sterkere mate voor die bepaling voor mensen met een bijstanduitkering – omdat voor hen de normen strenger zijn.Vandaag viel in de krant te lezen dat de minister van SZW weer een stapje verder is gegaan in die beweging: hij heeft laten weten dat in sommige gevallen prostitutie passende arbeid kan zijn. Hij gaf aan te denken aan vrouwen (waarom de minister niet aan mannen dacht wordt niet toegelicht) die al eerder in de prostitutie hebben gewerkt en daartegen geen bezwaren van lichamelijke, geestelijke of sociale aard hebben. Het UWV is volgens hem verplicht deze vacatures niet op voorhand uit te sluiten, al dient het wel “extra zorgvuldig” met dit type werk om te gaan.Dit is opvallend, omdat het kabinet tot nu toe steeds verzekerde dat werk in de prostitutie niet als passend zou kunnen hebben te gelden.
Hoewel we mogen aannemen dat het in de praktijk zo'n vaart niet zal lopen (uit het enkele feit dat een ex-prostituée een uitkering aanvraagt kan al wel worden afgeleid dat ze bezwaar heeft tegen hervatting van die werkzaamheden, en het UWV zal geen eenvoudige taak hebben het tegendeel te bewijzen; bovendien schijnt het aantal bij het CWI gemelde vacatures in deze branche niet over te houden) is het wel een treffende illustratie van het steeds strenger wordende beleid op dit punt.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.