Praktijkgebieden: Arbeidsrecht
De Raad voor Werk en Inkomen, een overleg- en adviesorgaan waarin werkgevers en -nemers en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten vertegenwoordigd zijn, heeft op verzoek van staatsecretaris van Hoof van Sociale Zaken onderzocht waarom er in de land en tuinbouw voorkeur wordt gegeven aan buitenlandse seizoenarbeiders boven Nedelandse om de oogst binnen te halen, en wat hieraan te doen zou zijn.Men ziet de situatie dat enerzijds Nederlandse werklozen een uitkering ontvangen terwijl anderzijds een fors aantal (al dan niet illegale) buitenlandse arbeiders hier arbeid verrichten met lede ogen aan.
“Het imago van de sector en werkzoekenden is over en weer niet positief” ondekt de RWI blijkens het rapport “Van het Land”. Uit het onderzoek blijkt ook aan welke concrete eisen de Nederlandse uitkeringstrekkers (kennelijk)niet voldoen: spierkracht, fijne motoriek, productie kunnen maken en interesse in de sector. De RWI kan zich voorstellen dat landbouwers er geen heil in zien deze vaardigheden aan seizoenkrachten aan te leren. De Raad denkt nu dat de oplossing ligt in het onderbrengen van werkzoekenden bij speciale uitzendburo's; deze kunnen dan het “geschikt maken en motiveren van werkzoekenden” voor hun rekening nemen. Door loonsubsidies zouden deze uitzendkrachten enerzijds moeten kunnen concurreren met buitenlanse arbeiders en anderzijds er ook zelf wat aan kunnen verdienen. Voorts zou de constructies voor werklozen aantrekkelijk zijn doordat er sprake zal zijn van langere dienstverbnden dan uitsluitend een oogstseizoen.
Kan de boekhouder die zijn baan verliest nu, als dit voorstel weerklank vindt, op korte termijn bij de kersenpluk worden ingezet? In ieder geval niet onmiddellijk, omdat dit soort werk niet als passend zal worden aangemerkt. Hoe langer hij werkloos is echter, hoe lager die lat komt de liggen, zodat hij na verloop van tijd wel degelijk in aanmerking zal komen. Mensen in de bijstand komen al meteen in aanmerking, het rapport wijst er op dat tegenwoordig de norm is of arbeid “algemeen aanvaard is” en stelt verder: “Rechten en plichten van deelnemers dienen met elkaar in evenwicht te zijn: tegenover de inspanning van de gemeente om de beschikbaarheid van de uitkeringsgerechtigde voor de arbeidsmarkt te vergroten staat de verplichting hieraan mee te werken”.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.