Praktijkgebieden: Ondernemingsrecht, Vennootschapsrecht
Externe toezichthouders kunnen op diverse manieren invloed uitoefenen op de samenstelling van het bestuur van een vennootschap, de besluitvorming in de vennootschap en het functioneren van het bestuur van de vennootschap. In hoeverre externe toezichthouders deze invloed hebben, is afhankelijk van de wet- en regelgeving die op de desbetreffende vennootschap van toepassing is. Veelal wordt de invloed van externe toezichthouders in specifieke sectoren nader uitgewerkt in sectorale governance codes. Vennootschappen die deze codes toepassen, houden als vanzelfsprekend rekening met de invloed van hun externe toezichthouders.
In het kader van de blogserie Corporate Governance gaan wij in deze blog in op een tweetal voorbeelden van hoe een externe toezichthouder invloed kan uitoefenen op het functioneren van een vennootschap.
Voor het bestuur van een vennootschap is het voor een behoorlijke vervulling van haar taak van belang dat zij de nodige informatie krijgt. Externe toezichthouders kunnen een belangrijke rol spelen bij die informatievoorziening van het bestuur. Te denken valt bijvoorbeeld aan informatie over de financiële toestand van de vennootschap.
Een grote vennootschap is verplicht om ieder jaar de jaarrekening te laten controleren door een externe accountant (artikel 2:393 lid 1 BW). De Corporate Governance Code schrijft voor dat het bestuur van een beursvennootschap regelmatig contact dient te hebben met de externe accountant.
De accountant controleert of de vennootschap voldoet aan de wettelijke voorschriften voor wat betreft de jaarrekening, het bestuursverslag en al hetgeen daarmee samenhangt. De accountant brengt na zijn controle verslag uit aan het bestuur en de raad van commissarissen. De uitslag van het onderzoek van de accountant wordt in een verklaring weergegeven die wordt opgenomen onder de overige gegevens in de jaarrekening en daarna wordt verstrekt aan de algemene vergadering.
Andersom geldt het natuurlijk ook: het bestuur dient ervoor zorg te dragen dat een accountant tijdig over alle benodigde informatie beschikt voor de uitvoering van zijn opdracht.
Ook de samenstelling van het bestuur kan worden beïnvloed door externe toezichthouders. Zo toetsen de Autoriteit Financiële Markten, De Nederlansche Bank en de Autoriteit Woningcorporaties de betrouwbaarheid en geschiktheid van beleidsbepalers, zoals bestuurders, bij een onderneming. Deze in diverse wetten (Wft, Wta en de Woningwet) en beleidsregels (bijv. de Beleidsregel geschiktheid 2012, de Beleidsregel Wta en de Beleidsregel Autoriteit woningcorporaties 2024) verankerde controles van organisaties van openbaar belang, vloeien vaak voort uit de gedachte dat er een groot maatschappelijk belang bestaat bij de borging van de kwaliteit van wettelijke controles die deze organisaties moeten uitvoeren.
Door de bestuurders op geschiktheid te toetsen, zal het bestuur in de praktijk enkel zijn samengesteld uit bestuurders die volgens de betrokken externe toezichthouder geschikt zijn als bestuurder. De toezichthouders Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank toetsen in dat kader ook of de bestuurders elkaar in het collectief aanvullen en houden nadrukkelijk rekening met het belang van diversiteit, waarbij ook personen die geen uitgesproken achtergrond in de financiële sector hebben de toetsing succesvol kunnen doorlopen, zolang ze maar een specifieke, nog ontbrekende deskundigheid met zich meebrengen. Ook voor wat betreft diversiteit houden deze toezichthouders dus een vinger in de pap.
Wilt u specifiek weten wat de invloed is van externe toezichthouders in uw geval? Neem dan gerust contact met ons op voor een advies op maat.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.