icon

De samenstelling, het functioneren en de besluitvorming van het bestuur

Het bestuur van een Nederlandse (private) rechtspersoon is volgens de wet ‘belast’ met het besturen van die rechtspersoon. Dit geldt niet alleen voor de BV (art. 2:239 BW) en de NV (art. 2:129 BW), maar bijvoorbeeld ook voor de vereniging (art. 2:44 BW) en de stichting (art. 2:291 BW).

Het bestuur van de BV en de NV dient zich bij de vervulling van haar taak te richten tot het belang van de vennootschap en de met haar verbonden onderneming. Wat dat belang inhoudt, hangt af van de omstandigheden van het geval. In de wet is niet te lezen hoe een bestuur moet besturen. Het bestuur bepaalt in principe zelf hoe het bestuurt (de zogenaamde bestuursautonomie). Dat moet echter wel binnen de grenzen van de wet, de geldende statuten en de doelomschrijving van de vennootschap. De samenstelling, het functioneren en de wijze van besluitvorming van het bestuur is afhankelijk van hoe deze grenzen zijn ingericht. In het kader van de Blogserie Corporate Governance gaan wij in deze blog in op deze elementen van het bestuur.

Samenstelling van het bestuur

Om de bestuurstaak behoorlijk te kunnen vervullen, zijn natuurlijk bestuurders nodig. Van belang is dat het bestuur zodanig is samengesteld dat de benodigde deskundigheid aanwezig is. Het aantal bestuurders dat onderdeel moet zijn van het bestuur bepaalt mede hoe flexibel het bestuur is in het nemen van besluiten. Welke ‘deskundigheid’ vereist is, verschilt per onderneming en sector waarin zij actief is. Sectorale wetgeving en sectorale governance codes kunnen branchespecifieke eisen stellen aan de samenstelling van een bestuur. Bovendien hebben verschillende sectoren toezichthouders die bestuurders toetsen op hun deskundigheid. Een goed voorbeeld is de toets die De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten uitvoeren bij bestuurders die werkzaam zijn op de financiële markten.

Niet alleen deskundigheid is van belang voor een goed bestuur, maar ook diversiteit in nationaliteit, geslacht, kennis en ervaring kunnen bijdragen aan een effectief bestuur. Een diverse samenstelling kan per slot van rekening zorgen voor verschillende perspectieven. Uiteenlopende opvattingen, tegenspraak, samenwerking en cohesie zijn belangrijk voor het voeren van goede en waardevolle discussies, hetgeen bijdraagt aan effectieve besluitvorming en een effectief en goed functioneren van het bestuur.

Besluitvorming door het bestuur

Naast de samenstelling van het bestuur, speelt de wijze waarop het bestuur besluiten kan nemen een belangrijke rol bij haar functioneren. Al is het maar vanwege de praktische aard die bepaalde voorschriften kunnen hebben. Zo kan een besluit zijn onderworpen aan de voorafgaande goedkeuring of advies van een ander orgaan van de rechtspersoon. Wordt niet aan een dergelijk voorschrift voldaan, dan kan dat verregaande gevolgen hebben voor de status van het genomen bestuursbesluit.

De wijze van besluitvorming kan in de statuten, en eventueel in een bestuursreglement, nader worden vormgegeven. Algemeen uitgangspunt is dat iedere bestuurder kan deelnemen aan de besluitvorming van het bestuur. Dit is anders wanneer de bestuurder in kwestie een (in-)direct persoonlijk belang heeft dat tegenstrijdig is met het belang van de vennootschap. In dat geval neemt een bestuurder niet deel aan de beraadslaging en besluitvorming van het bestuur. Belangenverstrengeling dient zoveel als mogelijk te worden voorkomen. In het algemeen is het bestuurders niet snel toegestaan om te concurreren met de rechtspersoon, om (substantiële) schenkingen van de rechtspersoon aan te nemen of om zakelijke kansen te benutten die toekomen aan de rechtspersoon.

Om besluiten te kunnen nemen dient het bestuur goed geïnformeerd te zijn. In dat kader is het van belang dat het bestuur veelvuldig contact heeft met de overige organen binnen de rechtspersoon en de stakeholders van de rechtspersoon. Het bestuur doet er goed aan een informatievoorziening op te zetten die erin resulteert dat alle belangrijke informatie op tijd beschikbaar is voor zowel het bestuur als eventuele andere organen van de rechtspersoon.

Functioneren van het bestuur

Niet alleen de samenstelling, maar ook de wijze van besluitvorming van het bestuur bepaalt haar functioneren. Om te waarborgen dat het bestuur goed blijft functioneren is het raadzaam de grenzen waarbinnen het bestuur bestuurt en de geschiktheid van bestuurders periodiek te evalueren. Dit is niet alleen relevant om een beeld te krijgen van het al dan niet (historisch) functioneren van het zittende bestuur, maar ook om het goed functioneren van het bestuur in de toekomst te waarborgen.

Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren u graag.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De samenstelling, het functioneren en de besluitvorming van het bestuur

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief