icon

De zelfevaluatie van het bestuur en de raad van commissarissen

Zelfevaluatie is een essentieel instrument dat het functioneren van het bestuur en de raad van commissarissen van een rechtspersoon kan beoordelen en verbeteren. Zelfevaluatie helpt bij het identificeren van kwaliteiten en aandachtspunten, en draagt bij aan de transparantie en verantwoording binnen een organisatie. Als onderdeel van de Serie Corporate Governance gaan wij in deze blog in op het belang, de methoden en de juridische kaders van de zelfevaluatie.

Belang van zelfevaluatie

Zelfevaluatie creëert bewustzijn bij bestuurders en commissarissen van de verantwoordelijkheid voor hun eigen functioneren. Zelfevaluatie is haast cruciaal voor het waarborgen van goed bestuur en effectief toezicht binnen een organisatie. Voor het bestuur betekent dit dat zij haar eigen prestaties en die van individuele bestuurders kritisch tegen het licht houdt. Dit helpt bij het verbeteren van de besluitvorming, het versterken van de samenwerking en leidt tot een verhoogde efficiëntie van het functioneren. Hetzelfde geldt voor de raad van commissarissen. Voor commissarissen is zelfevaluatie tevens van belang om vast te stellen of zij hun toezichthoudende rol adequaat vervullen en voldoende onafhankelijk en kritisch (kunnen) opereren ten opzichte van het bestuur.

Methoden van zelfevaluatie

Een periodieke evaluatie zal niet alleen de kwaliteit van het functioneren van het bestuur en de raad van commissarissen bevorderen, maar ook bijdragen aan het nemen van de juiste keuzes bij de (her)benoeming van bestuurders en commissarissen. Er zijn verschillende methoden van zelfevaluatie. Een veel gebruikte en zeer geschikte methode is de evaluatie onder begeleiding van een externe deskundige. Niet alleen het functioneren van het gezamenlijke bestuur en de raad van commissarissen, maar ook het functioneren van de verschillende commissies en de individuele bestuurders en commissarissen staat centraal. Aandacht wordt besteed aan gedrag en cultuur, lessen uit de praktijk, de onderlinge interactie, de samenstelling en het gewenste profiel van het bestuur en de raad. Zo nodig volgen individuele gesprekken en feedbacksessies. Begeleiding door een externe deskundige draagt bij aan een objectieve evaluatie en de formulering van concrete verbeterpunten voor het functioneren in de praktijk.

Juridische kaders

Ondanks dat een algemene wettelijke verplichting tot zelfevaluatie ontbreekt, moet worden aangenomen dat de evaluatie onderdeel is van een goede governance. Voor beursgenoteerde ondernemingen en organisaties die opereren in een specifieke sector wordt zelfevaluatie voorgeschreven in de voor hun geldende Governance Codes. Daarnaast kunnen de statuten en interne reglementen van een rechtspersoon aanvullende eisen stellen aan de frequentie en de methode van zelfevaluatie.

Conclusie

Zelfevaluatie is een onmisbaar instrument voor het bestuur en de raad van commissarissen van een rechtspersoon. Het draagt bij aan de verbetering van het functioneren van de organisatie en zorgt naast transparantie en verantwoording ook voor bewustzijn van eigen verantwoordelijkheden bij bestuurders en commissarissen. Een periodieke zelfevaluatie leidt tot een verhoogde effectiviteit van het bestuur en de raad van commissarissen waardoor zij beter kunnen inspelen op de kansen en vraagstukken die zich voordoen.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De zelfevaluatie van het bestuur en de raad van commissarissen

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief