Praktijkgebieden: Aanbestedingsrecht
Sinds 18 juli 2023 ligt het “Wetsvoorstel Rechtsbescherming bij aanbesteden” ter consultatie. Met dit wetsvoorstel wil het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) de rechtsbescherming bij aanbesteden voor inschrijvers verbeteren.
Uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EKZ) bleek dat de rechtsbescherming bij aanbesteden, waarover wij eerder een blog schreven, door veel inschrijvers als onvoldoende wordt ervaren. Naar aanleiding van dit onderzoek is de wetgever voornemens met verschillende maatregelen de rechtsbescherming voor inschrijvers verbeteren. Inmiddels is in dat kader een wetsvoorstel opgesteld. Er is geprobeerd een evenwicht te vinden tussen enerzijds de belangen van de aanbestedende dienst (voor wie de voortgang van de aanbestedingsprocedure belangrijk is) en anderzijds de belangen van de inschrijvers (die de mogelijkheid moeten hebben om bezwaar te maken wanneer zij het ergens niet mee eens zijn).
Het wetsvoorstel bevat verschillende wijzigingen die er vooral op zijn gericht dat inschrijvers problemen bij aanbestedingen op een laagdrempelige manier kunnen aankaarten en inhoudelijk kunnen laten beoordelen. Het gaat bijvoorbeeld om de volgende wijzigingen:
Met betrekking tot de gang naar de rechter had de wetgever oorspronkelijk het plan voor inschrijvers meer mogelijkheden te creëren om reeds gesloten overeenkomsten te vernietigen en de mogelijkheden in hoger beroep te verruimen. Op dit plan kwam echter veel kritiek. In deze internetconsultatie is er daarom voor gekozen om te inventariseren hoe men denkt over de verruiming van de vernietigingsgronden.
Het wetsvoorstel ligt van 18 juli tot en met 14 september 2023 ter consultatie op: Overheid.nl | Consultatie Wetsvoorstel Rechtsbescherming bij aanbesteden (internetconsultatie.nl).
Binnen deze termijn kan op het wetsvoorstel worden gereageerd. De reacties waarbij door de inzender is aangegeven dat deze openbaar gemaakt mogen worden, worden gepubliceerd tijdens de loop van de consultatie. Indien de wet wordt aangenomen, zal op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip worden bepaald wanneer de wet in werking treedt. Wij houden u van deze ontwikkelingen op de hoogte.
Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog of heeft u een andere aanbestedingsrechtelijke vraag? Onze gespecialiseerde advocaten adviseren en procederen over de meest uiteenlopende aspecten en vraagstukken op het gebied van Europees en nationaal aanbestedingsrecht. Neem dan gerust contact op. Wilt u op hoogte blijven? Abonneer u kosteloos op onze nieuwsbrief!
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.