icon

Geen “vegetarische gehacktbal” meer?? Waarom dan niet?

Verontwaardiging alom over de schriftelijke waarschuwing van de voedsel- en warenautoriteit aan de Vegetarische Slager. Productnamen als “vegetarische gehacktbal”, “visvrije tonyn” en “vegetarische kipstuckjes” zouden misleidend zijn en aldus in overtreding van de Warenwet. Ze mogen na maart 2018 niet meer worden gebruikt, anders stelt het bedrijf zich bloot aan boetes.

Waar is deze onzin op gebaseerd?
De brief aan de Vegetarische Slager waarin de waarschuwing is vervat is nergens gepubliceerd (althans: ik heb hem niet kunnen vinden). Maar volgens de nrc zou de nvwa, verwijzend naar de Warenwet hebben gezegd: “Het is niet toegestaan om producten een naam te geven van iets wat er in niet in zit”.

OK; dus de Warenwet er maar even bijgepakt. Daar kom je echter zelfs als geoefend jurist (nou ja, in ieder geval als civilist) niet zo heel veel verder mee. Die wet is namelijk voornamelijk een catalogus van algemene maatregelen van bestuur (amvb’s) waarnaar wordt verwezen. Toch lijkt bij enig doorzetten artikel 8 wat houvast te bieden. Dat zegt (geparafraseerd om het leesbaar te houden) dat het verboden is waren te verhandelen die behoren tot een bij amvb aangewezen categorie zonder bepaalde voorschriften in acht te nemen met betrekking tot “hun aanduiding”. Die voorschriften staan dan ook in die amvb.

Dus op zoek naar die amvb. Dat zou in dit verband best wel eens het “Warenwetbesluit vlees, gehakt en vleesproducten” kunnen zijn. En waarachtig! Artikel 7 van dat besluit bepaalt:

“De aanduiding gehakt mag uitsluitend worden gebezigd voor gehakt met een vetgehalte van ten hoogste 25%, voor zover die aanduiding vergezeld gaat van:
– de naam van het soort slachtdier; of
– in volgorde van afnemend gewicht, de namen van de soorten slachtdieren; waarvan het vlees afkomstig is.”

Dus als de Vegetarische Slager gehakt zou verkopen, dan zou hij zich aan dit voorschrift moeten houden. Dat is ook logisch. We willen dat “gehakt” ook inderdaad gehakt is en niet voornamelijk vet. En we willen ook graag weten van welk dier of welke dieren het vlees afkomstig is. Prima dat daar op deze wijze voorwaarden aan worden gesteld.

Maar… de Vegetarische Slager verkoopt geen gehakt, hè?
Nee. Hij verkoopt een “vegetarische gehacktbal”. Niet alleen staat in die aanduiding duidelijk dat het om een vegetarisch product gaat, er is voor de duidelijkheid ook nog eens een afwijkende spelling gebruikt. De combinatie van beiden lijkt mij volstrekt voldoende om zelfs de minder dan “gemiddeld oplettende consument” duidelijk te maken dat dit geen “echt” gehakt is. Of hem of haar er toch tenminste toe te brengen nog even de lijst met ingrediënten te bekijken. Dan wordt nog eens extra duidelijk dat het hoofdbestanddeel lupinemeel is en dat er geen vlees van welk dier dan ook te bekennen is.

En die referentie naar gehakt is ook prima. Op het nos-journaal zag ik een nvwa-meneer die wat hakkelde over “het is geen gehakt dus moet het geen gehakt heten”. Zwak verhaal. De consument is bezig een gedeeltelijke transitie te maken van dierlijke naar plantaardige eiwitten. Beter voor het milieu en op termijn hopelijk ook voor de leefomstandigheden van slachtvee (“minder, maar beter vlees”). Die transitie wordt vergemakkelijkt met producten die qua smaak, bite en textuur in de buurt blijven van vertrouwde vleesproducten. Laten we dat stimuleren en niet afremmen.

Complete onzin dus om de Vegetarische Slager deze wet- en regelgeving tegen te werpen. Niet alleen is dat letterknechterij, de regelgeving is er niet eens voor bedoeld. Er wordt niemand belazerd of misleid. Ik ben ervan overtuigd dat als deze zaak ooit voor een rechter zou komen deze dit zal inzien.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Geen “vegetarische gehacktbal” meer?? Waarom dan niet?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief