Praktijkgebieden: Ondernemingsrecht
Wij hebben bij Wieringa Advocaten voortdurend één ‘student-stagiaire' in dienst: een rechtenstudent die bij ons kennismaakt met de advocatuur. Yong Yong Hu volgt op dit moment die studentstage. Ten behoeve van onze weblog schreef zij samen met Liselot Bosman onderstaande bijdrage.
Op deze blog schreven wij eerder over (de consultatie van) het wetsvoorstel UBO-register. Met dit wetsvoorstel is beoogd een register in te stellen waarin informatie over Ultimate Beneficial Owners (UBO’s) van vennootschappen wordt opgenomen. Het register waarin deze informatie wordt opgenomen, zal onderdeel worden van het Handelsregister en daarmee onder beheer vallen van de Kamer van Koophandel. Doel van het UBO-register is het voorkomen van misbruik van het financiële stelstel door middel van witwassen en/of terrorismefinanciering.
Het UBO-register is bedacht naar aanleiding van de Europese Vierde Anti-witwasrichtlijn 2015/849. Deze richtlijn moest op 26 juni 2017 zijn geïmplementeerd door de Europese lidstaten. Recent bleek dat Nederland deze deadline niet heeft gehaald. Het ministerie verwacht dit wetsvoorstel op korte termijn in te dienen bij de Raad van State. De Raad van State zal advies geven over het voorstel, waarna het naar de Tweede Kamer wordt gezonden. Het ministerie heeft aangegeven dat de implementatie van de Vierde Anti-witwasrichtlijn hoofdzakelijk plaatsvindt door middel van een wijziging van de bestaande Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).
De instelling van het UBO-register wordt geregeld in een afzonderlijk wetsvoorstel. Over dit wetsvoorstel heeft recent een consultatie plaatsgevonden (zie onze eerdere blog). De consultatie heeft serieuze reacties (bezwaren) opgeleverd die beoordeeld en verwerkt moeten worden. Daarna zal ook dit wetsvoorstel bij de Raad van State worden ingediend.
Zodra het UBO-register in Nederland tot wet is verheven, hebben registratieplichtige entiteiten onder het conceptwetsvoorstel 18 maanden de tijd om hun uiteindelijk belanghebbenden te registreren. In de Memorie van Toelichting bij het wetsvoorstel UBO-register is daarnaast aangegeven dat de Kamer van Koophandel tenminste 2,5 jaar nodig zal hebben om alle informatie te registreren. Verwacht wordt dat het UBO-register in Nederland niet eerder dan 1 januari 2018 van kracht zal zijn. Wij zullen moeten afwachten in hoeverre de reacties uit de consultatie verwerkt zullen worden in het wetsvoorstel. Wij houden u daarvan op de hoogte.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.