icon

Europese Hof: aanbieder wifinetwerk niet aansprakelijk voor auteursrechteninbreuk

Goed nieuws voor horecagelegenheden, winkels en andere bedrijven die gratis wifi aanbieden aan hun bezoekers: het Europese Hof van Justitie heeft gisteren bepaald dat aanbieders van open wifinetwerken niet aansprakelijk zijn voor informatie die zich op hun netwerken en servers bevindt. Dat betekent bijvoorbeeld dat een houder van auteursrechten de exploitant van een gratis wifinetwerk niet kan aanspreken op auteursrechtinbreuken die via dat netwerk zijn gepleegd.

Maar is dit eigenlijk wel nieuws, zult u denken – providers die hun klanten thuis toegang tot het internet verschaffen zijn toch ook niet aansprakelijk voor de informatie die zij downloaden? En aanbieders van mobiel internet toch ook niet? Dat klopt, en dat is te danken aan artikel 6:196c van het Burgerlijk Wetboek, de Nederlandse equivalent van artikel 12 van de Europese Richtlijn elektronische handel. Dat artikel vrijwaart de zogenaamde doorgeefluiktussenpersonen van aansprakelijkheid voor de informatie die hun netwerken en servers passeert.

Voor deze doorgeefluikproviders geldt dat zij a) niet het initiatief mogen nemen tot het doorgeven van de informatie, b) ze niet de ontvanger van de informatie mogen selecteren en tot slot c) ook de informatie die wordt doorgegeven niet mogen selecteren of wijzigen. Kortom, als je als tussenpersoon niets anders doet dan het doorgeven van gegevens die door derden worden opgevraagd, ben je niet aansprakelijk voor die gegevens.

En laat dat nou precies zijn wat de aanbieder van een open wifinetwerk doet: hij biedt onbeperkte toegang tot het internet aan iedereen die binnen het bereik van het netwerk komt. Ook zonder deze uitspraak van het Hof was dus al voldoende duidelijk dat het aanbieden van een gratis wifinetwerk niet tot aansprakelijkheid leidt. Waarom dan toch deze zaak? De kwestie die aanleiding gaf tot de uitspraak speelde in Duitsland, waar afwijkende regels gelden. Aanbieders van wifinetwerken zijn daar, in strijd met de Europese regelgeving, wel aansprakelijk voor de informatie die via hun netwerk wordt gedownload. Dat verklaart ook waarom er in Duitsland veel minder openbare wifinetwerken zijn dan in andere Europese landen. Mede naar aanleiding van deze uitspraak heeft de Duitse regering aangekondigd de wetgeving in lijn te zullen brengen met de Europese richtlijn.

Overigens bevat het arrest van het Hof ook een voor de Nederlandse praktijk relevante conclusie. De richtlijn bepaalt dat een rechter of een bestuursorgaan aan een tussenpersoon een maatregel mag opleggen om inbreuken te beëindigen of te voorkomen. Het Hof heeft nu een voorbeeld van zo'n maatregel gegeven, namelijk dat een aanbieder van een openbaar netwerk verplicht kan worden de toegang met een wachtwoord te beveiligen, dat alleen verstrekt wordt na opgave van persoonlijke gegevens. De hoop is dat een potentiële inbreukmaker afziet van een voorgenomen inbreuk als hij weet dat hij als inbreukmaker kan worden getraceerd.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Europese Hof: aanbieder wifinetwerk niet aansprakelijk voor auteursrechteninbreuk

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief