icon

"Maker" apenselfie dagvaardt fotograaf

Vorig jaar rond deze tijd eiste fotograaf David Slater dat de Wikimedia Foundation een foto van een makaak, genomen door de aap zelf, van haar sites zou verwijderen. De fotograaf stelde namelijk het auteursrecht op de foto te hebben. Op welke grond hij dat meende is nooit helemaal duidelijk geworden, maar een argument dat wel genoemd werd, was dat de makaak de foto met Slaters camera had gemaakt. Dat is, zoals Lex Bruinhof hier al schreef, natuurlijk een onzinnig argument: het auteursrecht komt in beginsel aan de maker van een werk toe.

De fotograaf krijgt nu het deksel op zijn neus, want dierenrechtenorganisatie PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) heeft hem in de Verenigde Staten gedagvaard wegens auteursrechteninbreuk. Niet omdat de organisatie nu zelf het auteursrecht op de foto claimt – nee, zij stelt te spreken namens de makaak die de foto heeft gemaakt (die volgens PETA overigens Naruto heet). Dat levert op zichzelf al een interessante vraag op: hoe weet PETA nu wat Naruto wil? Misschien is hij Slater juist dankbaar voor het verspreiden van zijn portret, en gunt hij hem de inkomsten…

Hoe dan ook lijkt deze procedure op voorhand niet kansrijk. Hoewel er in de Verenigde Staten wel vaker vreemde dingen gebeuren in de rechtszaal, lijkt PETA (of Naruto?) het met deze claim zélfs in Amerika te bont te maken. Rechten, zoals het auteursrecht, komen namelijk uitsluitend toe aan rechtssubjecten, en die zijn er slechts in twee smaken: natuurlijke personen (mensen) en rechtspersonen (stichtingen, besloten vennootschappen et cetera).

Apen behoren daar (vooralsnog?) niet toe, en juist op dat punt zit vermoedelijk de diepere bedoeling van PETA: doel van de procedure is ongetwijfeld om op ludieke wijze aandacht te vragen voor de gebrekkige bescherming van dieren in het recht.

Dat maakt de dagvaarding trouwens niet minder lezenswaardig – het komt immers niet vaak voor dat de eiser in een procedure als volgt wordt omschreven: “Naruto is a six-year-old male member of the Macaca nigra species, also known as a crested macaque, residing on the island of Sulawesi, Indonesia. Naruto cannot independently bring this action due to inaccessibility and incapacity.” PETA is trouwens niet op eigen gewin uit: de gevorderde schadevergoeding zal gebruikt worden “for the benefit of Naruto, his community of crested macaques, and preservation of their habitat”.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
"Maker" apenselfie dagvaardt fotograaf

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief