Praktijkgebieden: Mediarecht
“Gegarandeerd 20% voordeliger dan uw huidige autoverzekering“.Dat is de tekst die verzekeraar Promovendum in diverse reclame-uitingen onder de aandacht van het publiek bracht. Dat deed zij in radio- en televisie-commercials, maar ook in hele grote letters op advertentie-billboards. In een procedure in kort geding die door concurrent Achmea was aangespannen bleek zij die claim echter niet waar te kunnen maken. Promovendum accepteert namelijk niet iedereen; ook niet iedereen die al een autoverzekering heeft. Zij stelt acceptatievoorwaarden, waaronder voorwaarden die zodanig ongebruikelijk zijn (het hebben van een bepaald opleidingsniveau) dat de normaal geïnformeerde consument daar niet op bedacht hoeft te zijn. Dat was volgens de Voorzieningenrechter slecht te rijmen met het gebruik van het woord “Gegarandeerd” In de claim
Het door Achmea gevorderde verbod tot het verder gebruiken van deze reclame-uiting werd derhalve toegewezen. Althans: voor zover daarbij voortaan niet tegelijkertijd zou worden verwezen naar daarvoor geldende acceptatievoorwaarden waar de gemiddeld geïnformeerde consument niet op bedacht is.
Achmea had echter nog meer gevorderd, waaronder één bijzonder interessante eis. Zij vorderde dat Promovendum op alle billboards waarop zij de claim had geplaatst de volgende rectificerende tekst zou opnemen:
“Wij mogen niet langer claimen dat onze autoverzekeringen gegarandeerd 20% voordeliger zijn dan uw huidige autoverzekering. De rechter heeft geoordeeld dat die claim misleidend is en dat wij deze bewering niet meer mogen doen. Wij hebben deze uitingen dan ook moeten staken en zijn veroordeeld tot deze rectificatie.”
Deze tekst zou op iedere billboard zeven dagen moeten blijven staan, opgemaakt op dezelfde wijze als de oorspronkelijke reclame-uiting.
Op zichzelf is dit geen vreemde eis. De bedoeling van een rectificatie is dat er iets wordt recht gezet bij het publiek dat kennis heeft genomen van de oorspronkelijke bewering. Vanuit die gedachte is het passend dat geprobeerd wordt zoveel mogelijk datzelfde publiek te bereiken. Vandaar dat ik zelf in zaken waarin gerectificeerd moet worden in mijn voor de client geformuleerde eis ook altijd zo dicht mogelijk bij de bron blijf. Zat de schending van het recht in een mailing? Dan moet er een briefje naar alle ontvangers. Stond het op een forum op internet? Dan moet het daar ook worden gerectificeerd. En zo zou ook een rectificatie op een billboard passend kunnen zijn als de gewraakte uiting daar geplaatst was. Ik ben daar in de praktijk alleen nog nooit een voorbeeld van tegen gekomen.
Ook in dit geval wilde de rechter daar niet aan. Zij overwoog:“Wat betreft de vorderingen ter zake rectificatie volstaat naar het oordeel van de Voorzieningenrechter het gedurende enige tijd plaatsen van een rectificatie op de website van Promovendum. De aspirant-verzekerden die een overeenkomst met Promovendum willen sluiten zullen deze pagina bezoeken en op die wijze worden geïnformeerd. Voor een verdergaande rectificatie in andere media ziet de voorzieningenrechter geen aanleiding, mede gezien de verhouding tussen de daarmee voor Promovendum gepaarde kosten en het door Achmea geleden nadeel […].”Jammer, maar gezien de overige omstandigheden van het geval niet helemaal onbegrijpelijk. Al blijft er mijns inziens ruimte voor de opvatting dat wie publiekelijk een (te) grote mond opzet best gedwongen mag worden dat met een even grote mond weer glad te strijken…
Lees de uitspraak hier, op de site van Reclameboek.nl.
Lex Bruinhof is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied mediarecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.