icon

Een lekker werk?

Wanneer je een willekeurig persoon naar een voorbeeld van een auteursrechtelijk beschermd werk vraagt, is de kans groot dat hij een bepaald boek zal noemen, of wellicht een muziekwerk. Andere voor de hand liggende werken zijn natuurlijk toneelvoorstellingen, films, schilderijen, beeldhouwwerken en foto’s. Dat computerprogramma’s auteursrechtelijk beschermd (kunnen) zijn is inmiddels ook wel bekend. Minder mensen zullen weten dat ook op geur auteursrecht kan rusten, zoals in 2006 door de Hoge Raad werd bevestigd. Een geur of geurcombinatie – zoals een parfum, waar de betreffende zaak om ging – kan immers een eigen, oorspronkelijk karakter hebben en het persoonlijk stempel van de maker dragen, de twee ingrediënten die een voortbrengsel tot een werk maken.

Langs dezelfde weg beredeneerde de bedenker (spoiler alert: maker) van Heksenkaas, een zogenaamde smeerdip met roomkaas en verse kruiden, dat ook smaak auteursrechtelijk beschermd kan zijn. Dat is op zichzelf wel een logische gedachtegang: als een geur een werk kan zijn, moet een smaak dat ook kunnen zijn. Evenals een geur is een smaak niet tastbaar, van vluchtige aard, subjectief en volgens verschillende recepten (namelijk met verschillende ingrediënten) te bereiden. Uiteraard moet vervolgens nog worden voldaan aan de hiervoor genoemde criteria, maar dat zou in het geval van Heksenkaas geen probleem moeten zijn volgens de bedenker. Hij heeft het product zelf bedacht en niet ontleend aan een ander werk (dus: eigen, oorspronkelijk karakter), en bovendien komt het voort uit subjectieve, creatieve keuzes (dus: persoonlijk stempel van de maker).

De voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag is het met de bedenker eens en oordeelt dat in het verlengde van het bovengenoemde parfum-arrest ook een smaak een werk kan zijn (de uitspraak is te vinden via IE-Forum). Daarbij acht hij het voldoende aannemelijk dat de specifieke smaak van Heksenkaas voldoet aan de criteria voor auteursrechtelijke bescherming. Kortom: Heksenkaas is vooralsnog een werk. Vooralsnog, want het betreft een oordeel van de kortgedingrechter naar aanleiding van een verzoek tot het leggen van beslag. Binnenkort zal naar alle waarschijnlijkheid een nadere procedure volgen, waarin definitief beproefd zal worden of smaak inderdaad aan de lange lijst van werken kan worden toegevoegd.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Een lekker werk?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief