icon

Hoffmann voorspelt: meer fraude met data

Onze samenwerkingspartner Hoffmann Bedrijfsrecherche heeft deze week haar jaarlijkse “Hoffmann Statistiek” uitgebracht. In dat jaarlijkse rapport schetst Hoffmann de ontwikkelingen betreffende criminaliteit in het bedrijfsleven en doet zij daarover voorspellingen. Zo verwacht zij voor het komende jaar meer cybercrime incidenten (DDOS en gegevensfraude) en een grotere diversiteit in het daderprofiel.

Hoffmann constateerde het afgelopen jaar een duidelijke stijging van het aantal fraudegevallen binnen grote bedrijven (100 of meer medewerkers). Deze fraude betrof zowel geld, goederen, als gegevens. Maar die laatste categorie, datafraude, kende de grootste toename: van 3 procent van alle fraudegevallen in 2013 naar 11 procent in 2014. Binnen de grote bedrijven had bovendien ruim 70 procent van de fraudegevallen een datafraude element.

De top 5 fraudegevallen over de hele linie volgens het Hoffmann rapport:
1. Medewerker steelt klantgegevens of strategische kennis (voor het opstarten van een concurrerend bedrijf ).
2. Externe steelt bedrijfsgevoelige informatie, zoals klantgegevens.
3. Medewerker stuurt valse facturen. (veelal facturen waarop alleen de rekeningnummers zijn aangepast).
4. Medewerker dient onjuiste declaraties in.
5. Medewerker handelt in strijd met concurrentiebeding.

Opvallend in het rapport is ook de constatering dat smartphones en tablets vaker doelwit waren van cybercriminaliteit. Daders slagen erin via apps en spelletjes malware op de apparaten te installeren en krijgen daarmee toegang tot de opgeslagen informatie. Zo kunnen ze e-mails lezen en soms zelf binnendringen op een bedrijfsnetwerk.

Wieringa zorgt regelmatig voor de juridische opvolging van door Hoffmann geconstateerde fraude. Dat kan leiden tot ontslag, schadevergoeding of het leggen van beslagen Het voorkómen van de fraude is echter natuurlijk altijd te prefereren.

Wilt u de Hoffmann Statistiek zelf lezen? Klik dan hier (pdf).

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoffmann voorspelt: meer fraude met data

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief