Praktijkgebieden: ICT en internetrecht
Onze samenwerkingspartner Hoffmann Bedrijfsrecherche heeft deze week haar jaarlijkse “Hoffmann Statistiek” uitgebracht. In dat jaarlijkse rapport schetst Hoffmann de ontwikkelingen betreffende criminaliteit in het bedrijfsleven en doet zij daarover voorspellingen. Zo verwacht zij voor het komende jaar meer cybercrime incidenten (DDOS en gegevensfraude) en een grotere diversiteit in het daderprofiel.
Hoffmann constateerde het afgelopen jaar een duidelijke stijging van het aantal fraudegevallen binnen grote bedrijven (100 of meer medewerkers). Deze fraude betrof zowel geld, goederen, als gegevens. Maar die laatste categorie, datafraude, kende de grootste toename: van 3 procent van alle fraudegevallen in 2013 naar 11 procent in 2014. Binnen de grote bedrijven had bovendien ruim 70 procent van de fraudegevallen een datafraude element.
De top 5 fraudegevallen over de hele linie volgens het Hoffmann rapport:1. Medewerker steelt klantgegevens of strategische kennis (voor het opstarten van een concurrerend bedrijf ).2. Externe steelt bedrijfsgevoelige informatie, zoals klantgegevens.3. Medewerker stuurt valse facturen. (veelal facturen waarop alleen de rekeningnummers zijn aangepast).4. Medewerker dient onjuiste declaraties in.5. Medewerker handelt in strijd met concurrentiebeding.
Opvallend in het rapport is ook de constatering dat smartphones en tablets vaker doelwit waren van cybercriminaliteit. Daders slagen erin via apps en spelletjes malware op de apparaten te installeren en krijgen daarmee toegang tot de opgeslagen informatie. Zo kunnen ze e-mails lezen en soms zelf binnendringen op een bedrijfsnetwerk.
Wieringa zorgt regelmatig voor de juridische opvolging van door Hoffmann geconstateerde fraude. Dat kan leiden tot ontslag, schadevergoeding of het leggen van beslagen Het voorkómen van de fraude is echter natuurlijk altijd te prefereren.
Wilt u de Hoffmann Statistiek zelf lezen? Klik dan hier (pdf).
Lex Bruinhof is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied ict en internetrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.