Praktijkgebieden: ICT en internetrecht
"The internet of things", ook wel "The Internet of Everything (IoE)" genaamd: het zit eraan te komen. Leuk dat uw koelkast straks zelf een bestelling plaatst als het bier op is. Zelfrijdende auto's: lekker relaxed. En handig als je huisarts via de chips in je lichaam eerder weet dat je ziek wordt dan jijzelf. Als "alles straks met alles communiceert" is het allemaal mogelijk.
Ook de schaduwkanten, trouwens. Topman Rasmussen van Amerikaans beveiligingsbedrijf IID voorspelde al in 2012 dat vóór het einde van 2014 de eerste "moord via internet" zou hebben plaatsgevonden (en Europol nam deze voorspelling onlangs over). Voor zover bekend hebben zij nog geen gelijk gekregen, maar mogelijk is het zeker. Op afstand een apparaat op hol laten slaan of laten oververhitten kan al genoeg zijn. En dollen met geïmplanteerde medische hulpmiddelen werkt natuurlijk nog directer. Naar verluidt heeft de Amerikaanse ex-vice president Dick Cheney om die reden de wifi verbinding van zijn pacemaker uit laten zetten.
En ook op privacy gebied valt er uiteraard een heleboel te vrezen als al onze apparaten met elkaar in contact komen te staan. Dit was het thema van de jaarlijkse bijeenkomst van internationale privacy waakhonden, die dit jaar onder voorzitterschap van CBP-baas Jacob Kohnstamm in (op?) Mauritius (of all places) bijeen was. Dit heeft geleid tot de Mauritius Declaration on the internet of things, die vorige week is gepubliceerd.
Hieronder de hoofdpunten en aanbevelingen:
Aan die laatste aanbeveling is middels dit blogje in ieder geval een beetje gevolg gegeven. Binnenkort organiseert Wieringa overigens met onze samenwerkingspartner Hoffmann bedrijfsrecherche een themabijeenkomst over cybersecurity. Ook handig als u geen pacemaker hebt. Blijf onze blogs volgen voor meer informatie.
Lex Bruinhof is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied ict en internetrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.