icon

Nooit meer zonder bier, maar wel een gehackte pacemaker…

"The internet of things", ook wel "The Internet of Everything (IoE)" genaamd: het zit eraan te komen. Leuk dat uw koelkast straks zelf een bestelling plaatst als het bier op is. Zelfrijdende auto's: lekker relaxed. En handig als je huisarts via de chips in je lichaam eerder weet dat je ziek wordt dan jijzelf. Als "alles straks met alles communiceert" is het allemaal mogelijk.

Ook de schaduwkanten, trouwens. Topman Rasmussen van Amerikaans beveiligingsbedrijf IID voorspelde al in 2012 dat vóór het einde van 2014 de eerste "moord via internet" zou hebben plaatsgevonden (en Europol nam deze voorspelling onlangs over). Voor zover bekend hebben zij nog geen gelijk gekregen, maar mogelijk is het zeker. Op afstand een apparaat op hol laten slaan of laten oververhitten kan al genoeg zijn. En dollen met geïmplanteerde medische hulpmiddelen werkt natuurlijk nog directer. Naar verluidt heeft de Amerikaanse ex-vice president Dick Cheney om die reden de wifi verbinding van zijn pacemaker uit laten zetten.

En ook op privacy gebied valt er uiteraard een heleboel te vrezen als al onze apparaten met elkaar in contact komen te staan. Dit was het thema van de jaarlijkse bijeenkomst van internationale privacy waakhonden, die dit jaar onder voorzitterschap van CBP-baas Jacob Kohnstamm in (op?) Mauritius (of all places) bijeen was. Dit heeft geleid tot de Mauritius Declaration on the internet of things, die vorige week is gepubliceerd.

Hieronder de hoofdpunten en aanbevelingen:

  • IoE gaat een heleboel meer big data opleveren dan momenteel al voorhanden is. Het daaruit identificeren van degene op wie deze betrekking heeft wordt makkelijker. Daarmee worden het (beschermde) persoonsgegevens.
  • Het is van groot belang dat wie een IoE apparaat aanbiedt duidelijk communiceert welke data dit apparaat verzamelt, waarom, en hoe lang deze worden bewaard. Dat zouden ze uit zichzelf moeten doen, en niet uit angst voor juridische maatregelen.
  • Daarnaast moeten mensen zich ook langs technologische weg kunnen beschermen tegen dataverzameling en overdracht. Privacy by design moet een key selling point worden.
  • Verzamelde data moet zoveel mogelijk op het apparaat zelf worden verwerkt. Kan dat echt niet, dan moet er goede encryptie plaatsvinden bij data-overdracht.
  • De privacy waakhonden hebben zich gecommitteerd goed te blijven opletten en op te treden waar gevaar dreigt, individueel of in samenwerking.
  • Daarnaast moet er veel aandacht voor dit onderwerp blijven en moet daarover veel worden gedebatteerd.

Aan die laatste aanbeveling is middels dit blogje in ieder geval een beetje gevolg gegeven. Binnenkort organiseert Wieringa overigens met onze samenwerkingspartner Hoffmann bedrijfsrecherche een themabijeenkomst over cybersecurity. Ook handig als u geen pacemaker hebt. Blijf onze blogs volgen voor meer informatie.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Nooit meer zonder bier, maar wel een gehackte pacemaker…

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief