Praktijkgebieden: Conflictoplossing
Waar de Rijdende Rechter onder de kantonrechters inmiddels al vele jaren een instituut is, is er nu een nieuwe loot aan de stam ontsproten: de eKantonrechter! Misschien denkt u bij deze benaming direct aan een soort virtuele RoboRechter, maar dat valt mee. Het gaat nog steeds om kantonrechters van vlees en bloed, voor wie ook nog een normale mondelinge behandeling van de zaak plaatsvindt. Maar die zitting duurt slechts drie kwartier en voor het overige vindt de procedure geheel online plaats in een beveiligde omgeving. De rechter doet uitspraak binnen acht weken na aanvang van de procedure en hoger beroep is niet mogelijk.
Het initiatief is afkomstig van de rechtspraak zelf. In een animatiefilmpje op rechtspraak.nl (niet zo spectaculair wat de anmiatie betreft, wél boeiend vanwege de curieuze mix van accenten in het commentaar) wordt de gang van zaken uitgelegd:
Niet alle zaken worden overigens tot de eKantonrechter toegelaten. Allereerst moeten beide partijen akkoord gaan met deze wijze van geschilbeslechting. Daarnaast moet de rechter óók van oordeel zijn dat de zaak zich daarvoor leent (zo niet, dan worden partijen alsnog naar de reguliere procedure verwezen). Verder zijn de gewone regels van absolute competentie van toepassing: de zaak moet een kantonrechterszaak zijn (grofweg: geldelijke waarde onder 25.000 euro of huur- of arbeidszaak). En tenslotte moeten partijen nog bereid zijn voor de mondelinge behandeling af te reizen naar Rotterdam of Den Bosch: alleen door Kantonrechters bij die rechtbanken wordt voorlopig eKantonrechtspraak bedreven. Wél mogen eisers en gedaagden uit het hele land komen: de regels voor de zogenaamde relatieve competentie worden omzeild.
Sinds deze maand kunnen advocaten een zaak bij de eKantonrechter indienen. De verwachting is dat vanaf de zomer ook individuen rechtstreeks bij deze vorm van rechtspraak terecht kunnen. Rechtsbijstandsverzekeraars konden dat overigens al sinds oktober vorig jaar.Uit die kringen is ook de zaak afkomstig die inmiddels al tot de eerste uitspraak in een eKantonrechterzaak heeft geleid. Geldelijk belang: een kleine 3.000 euro. Partij mogen zijn in deze eerste online procedure: ongetwijfeld onbetaalbaar.
Meer informatie op rechtspraak.nl.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.