icon

Ruim baan voor de… eKantonrechter!

Waar de Rijdende Rechter onder de kantonrechters inmiddels al vele jaren een instituut is, is er nu een nieuwe loot aan de stam ontsproten: de eKantonrechter! Misschien denkt u bij deze benaming direct aan een soort virtuele RoboRechter, maar dat valt mee. Het gaat nog steeds om kantonrechters van vlees en bloed, voor wie ook nog een normale mondelinge behandeling van de zaak plaatsvindt. Maar die zitting duurt slechts drie kwartier en voor het overige vindt de procedure geheel online plaats in een beveiligde omgeving. De rechter doet uitspraak binnen acht weken na aanvang van de procedure en hoger beroep is niet mogelijk.

Het initiatief is afkomstig van de rechtspraak zelf. In een animatiefilmpje op rechtspraak.nl (niet zo spectaculair wat de anmiatie betreft, wél boeiend vanwege de curieuze mix van accenten in het commentaar) wordt de gang van zaken uitgelegd:

Niet alle zaken worden overigens tot de eKantonrechter toegelaten. Allereerst moeten beide partijen akkoord gaan met deze wijze van geschilbeslechting. Daarnaast moet de rechter óók van oordeel zijn dat de zaak zich daarvoor leent (zo niet, dan worden partijen alsnog naar de reguliere procedure verwezen). Verder zijn de gewone regels van absolute competentie van toepassing: de zaak moet een kantonrechterszaak zijn (grofweg: geldelijke waarde onder 25.000 euro of huur- of arbeidszaak). En tenslotte moeten partijen nog bereid zijn voor de mondelinge behandeling af te reizen naar Rotterdam of Den Bosch: alleen door Kantonrechters bij die rechtbanken wordt voorlopig eKantonrechtspraak bedreven. Wél mogen eisers en gedaagden uit het hele land komen: de regels voor de zogenaamde relatieve competentie worden omzeild.

Sinds deze maand kunnen advocaten een zaak bij de eKantonrechter indienen. De verwachting is dat vanaf de zomer ook individuen rechtstreeks bij deze vorm van rechtspraak terecht kunnen. Rechtsbijstandsverzekeraars konden dat overigens al sinds oktober vorig jaar.Uit die kringen is ook de zaak afkomstig die inmiddels al tot de eerste uitspraak in een eKantonrechterzaak heeft geleid. Geldelijk belang: een kleine 3.000 euro. Partij mogen zijn in deze eerste online procedure: ongetwijfeld onbetaalbaar.

Meer informatie op rechtspraak.nl.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ruim baan voor de… eKantonrechter!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief