icon

Goede doelen loterijen spamden fors

De OPTA heeft een boete opgelegd van in totaal 200.000 euro aan de BankGiro Loterij, de Nationale Postcode Loterij, de Vrienden Loterij en hun overkoepelende Holding Nationale Goede Doelen Loterijen N.V. wegens het sturen van spam-mails. Ze stuurden met elkaar maar liefst 78 miljoen e-mails terwijl daar geen toestemming voor was gevraagd of gegeven.

Zoals u weet is het sinds 1 oktober 2009 helemaal niet meer toegestaan om mensen (in welke hoedanigheid ook) ongevraagd mails te zenden voor “Commerciële, ideële of charitatieve doeleinden”(behoudens een enkele uitzondering). De OPTA gooide het in de onderhavige gevallen overigens zonder blikken of blozen op “commerciële doeleinden”, ongeacht het goede doelen karakter van de loterijen.

Het zat de OPTA ook dwars dat mensen die meededen aan een online spelletje van de loterijen vervolgens (zonder dat hen dat voldoende duidelijk was gemaakt) geacht werden toestemming te hebben gegeven voor ontvangst van de e-mails van de Loterijen. Die mails werden dus gewoon meegeteld. Men kon zich vervolgens wel afmelden voor de mails (de verplichte “opt out na opt in”), maar dat kon alleen per post, hetgeen volgens de OPTA een onnodig hoge drempel opwerpt. Bovendien moesten ontvangers van de mails zich diverse keren en bij verschillende adressen afmelden, omdat de mails en nieuwsbrieven van diverse afzenders kwamen. Ook dat vond geen genade bij de OPTA.

Ook de telefonische verkoopmethoden van de Loterijen voldoen niet aan de regels: OPTA heeft hen al twee keer beboet voor het overtreden van de telemarketingregels. Zij eist nu concrete plannen, in reactie waarop de Loterijen OPTA inmiddels een compliance-programma overhandigd hebben. OPTA houdt de Loterijen echter in de gaten: vanaf 1 april 2013 onder de naam “Autoriteit Consument & Markt”. De OPTA gaat dan namelijk samen met met de Consumentenautoriteit en Nederlandse Mededingingsautoriteit.

De Loterijen kunnen nog in beroep. Doen ze dat niet, dan moeten ze de 200.000 euro betalen. En daarmee waren ze achteraf gezien dus eigenlijk een tijdje gedeeltelijk staatsloterij.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Goede doelen loterijen spamden fors

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief