icon

De netneutraliteit is nog niet binnen of…

Sinds 1 januari kennen wij in Nederland een wettelijke regeling die netneutraliteit voorschrijft. In een variant op xs4all mogen we hier gerust spreken van xs2all. Op genoemde datum is een nieuw artikel 7.4a van de Telecommunicatiewet in werking getreden dat “aanbieders van internetdiensten” expliciet verbiedt diensten of toepassingen op internet te vertragen of te belemmeren.

Met andere woorden: alle toepassingen op internet zijn gelijk: providers moeten daar gelijkelijk toegang toe bieden. Het afknijpen van Whatsapp bijvoorbeeld, om de eigen betaalde SMS diensten te promoten (wat aanbieders van mobiele telefonie graag zouden willen) is niet toegestaan. Ook het achterstellen van bandbreedte vretende toepassingen als Youtube mag niet. Laat staan dat men de consument extra voor dat soort diensten zou mogen laten betalen (lid 3 van het nieuwe artikel verbiedt dat voor de zekerheid nog eens expliciet).

De toevoeging in de telecommunicatiewet isnu dus krap drie weken oud, maar eurocommisaris Kroes heeft er al haar staf over gebroken. De vrije markt is veel meer gebaat met differentiatie in internetdiensten, zo liet zij optekenen in de Franse krant Libération (gevonden via Webwereld. De consument kan dan zelf kiezen welke diensten zij/hij wil afnemen en tegen welke prijs. Uiteraard is daarbij wel een voorwaarde dat de aanbieders volledig transparant zijn in wat ze aanbieden voor een bepaalde prijs. Kroes geeft in Libération aan dat ze bezig is met een initiatief waarin de consument een keuze krijgt in snelheid en het al dan niet accepteren van beperkingen.

Het Europarlement nam echter eind vorig jaar nog een resolutie aan waarin werd aangedrongen op regelgeving om netneutraliteit Europabreed verplicht te stellen. Het Europarlement stelt de positieve invloed op de mensenrechten van onbeperkte interettoegang boven de vrije markt. De fractie van Groen Links in het Europarlement heeft al vragen gesteld aan de Europese Commissie over de uitlatingen van Kroes, zo meldt Webwereld.

Overigens zijn er ook in het netneutrale Nederland nog wel uitzonderingssituaties waarin providers mogen afknijpen. Artikel 7.4a noemt vier gevallen: het voorkomen van verstopping op het net (mits alle diensten daarbij gelijk worden behandeld), het bevorderen van de integriteit en veiligheid van het net (blokkeren van gehackte computers bijvoorbeeld), blokkeren van ongevraagde communicatie met toestemming van de gebruiker (spamfilters!) en handelen op basis van een wettelijk voorschrift of rechterlijk bevel. Dat zijn dus behoorlijk “technische” uitzonderingen.

We gaan zien wie sterker is: mevrouw Kroes of het Europarlement.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De netneutraliteit is nog niet binnen of…

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief