Praktijkgebieden:
Mijn compagnon Arco Siemons, o.a. bekend van zijn leuke stukjes over arbeidsrecht op deze blog, googlede zichzelf gisteren in een verloren moment. Tot zijn verbazing vond hij niet alleen zijn naam, maar ook één van die leuke blogjes terug op de website van één van onze vakbroeders, mr. M.L.A. Verleun te Mijdrecht. De betreffende website bevat een rubriek “Actueel Nieuws“, met allemaal juridische artikelen. Daaronder ook: Finale Kwijting, vloek of zegen? van Arco Siemons. Met naamsvermelding en vermelding van onze kantoornaam, dat wel. Maar zonder link naar onze website, of naar de oorspronkelijke blogpagina.
“Mag dit nou zomaar?” vroeg Arco mij tamelijk retorisch. Nee, dat mag niet. Er bestaat vaak het misverstand dat een artikel dat “toch al” op internet is gepubliceerd vrijelijk gekopieerd en op een andere site openbaar gemaakt mag worden. “Het stáát toch al op internet?” hoort men in dat verband vaak. Zeker, het staat op internet. Maar dan wel in de eigen omgeving van de auteur, of met diens toestemming. Het enkele feit dat ik hierboven over kopiëren en openbaar maken sprak zou al duidelijk moeten maken dat ook voor een verder “gebruik” op internet toestemming van de rechthebbende nodig is.
Dat is ook logisch. Het moge zo zijn dat “copying the highest form of flattery” is, je wilt toch wel graag dat jouw werk ook daadwerkelijk onder jouw controle blijft. In dit voorbeeld zien wij een werk van één van de compagnons van Wieringa Advocaten geplaatst in de (kantoor-)omgeving van confrère Verleun. Onderaan het artikel staan zelfs twee foto's van genoemde confrère, geflankeerd door imposante, zij het enigszins verouderde, juridische bronnen.Kijken we verder in de lijst met artikelen dan treffen we in dezelfde setting ook nog twee blogjes van collega Fleur Costa Baiôa (een bijdrage over concurrentiebeding in faillissement en een leuke over Liefde op de Werkvloer), van Sascha Guillaume een interessante bijdrage over een risicovolle groepsstructuur en van Sabine Hirdes een artikel over limitering van buitengerechtelijke incassokosten.
*Zucht*. Ik weet niet hoe het met u is, maar persoonlijk zie ik alle genoemde artikelen toch echt liever vergezeld van de foto's van mijn bevallige kantoorgenoten, in hun eigen Wieringa context. Mr. Verleun is natuurlijk welkom om de artikelen in zijn overzichtje te houden, maar laat de links in kwestie dan gewoon naar de oorspronkelijke blogs lopen! Dan is er auteursrechtelijk niets aan de hand. Het lijkt echter vechten tegen de bierkaai in dit soort situaties, want genoemde confrère heeft een deel van de artikelen (waaronder dat van Arco) van rechtennieuws.nl, dat ze óók al zonder onze toestemming had overgenomen…
Toevallig verscheen in het laatste nummer van AMI, het tijdschrift voor auteurs- media- en informatierecht, echter een interessant artikel van Kyra Sandvliet en Arnoud Engelfriet over de opgelegde vergoedingen bij online auteursrechtinbreuk (hier te lezen op Arnoud's site ius mentis).De auteurs: “Het gemak waarmee werk te copypasten is, de misvatting dat op internet alles gratis is en het feit dat een effectieve handhaving ver weg lijkt, heeft geleid tot de brede opvatting dat overnemen van tekst en beeld op internet ‘moet kunnen'.” Ja, dat kun je dus wel zeggen.
Het artikel maakt echter duidelijk dat er wel degelijk schadevergoedingen worden toegewezen, in een aantal gevallen zelfs met een niet te ontkennen “punitief” (dat wil zeggen: straffend) element erin.
Men knipt en plakt dus steeds op eigen risico!
Lex Bruinhof is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied column.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.