icon

No cookie, no entry!

Een gemakkelijke oplossing voor eigenaren van websites die absoluut willen dat de bezoekers daarvan cookies accepteren is simpelweg de toegang afhankelijk maken van het accepteren van cookies. Deze week werd bekend dat dit precies is wat de publieke omroepen gaan doen. Zij vinden het van cruciaal belang (mede vanuit hun publieke taak) dat zij bezoekersstatistieken kunnen bijhouden. En daarvoor gebruiken ze cookies. Ze willen niet dat mensen de diverse NPO sites bezoeken zonder dat dat bezoek wordt geregistreerd. En dus kom je er niet in als je op de vraag “accepteert u cookies van ons?” “Nee” antwoordt. Of beter nog (en volgens mij nog altijd binnen de wet): “Ja” antwoorden is de enige manier om toegang te krijgen.

De geplande opstelling van de NPO is niet uniek. Ik meen mij te herinneren dat vrijwel vanaf de invoering van de “cookiewet” collega-advocatenkantoor Solv iets soortgelijks deed (en mogelijk nog steeds doet). “Wij gebruiken cookies voor statistische doeleinden” zo werd bericht over de nauwelijks meer zichtbare onderliggende website heen. “Als u onze website wilt bezoeken dient u daarom accoord te gaan met het plaatsen van cookies”. Of woorden van gelijke strekking. Ik weet het niet precies meer, want ik heb natuurlijk geklikt op “Ja, ik accepteer”. Solv heeft een mooie site, met leuke blogs over ICT recht en ontwikkelingen. Daar wil ik best een cookie voor accepteren.

Zo lang cookies alleen voor statistische doeleinden worden geplaatst zie ik ook ethisch eigenlijk geen enkel bezwaar tegen deze werkwijze. De privacy is nauwelijks in het geding. Okee, er is formeel natuurlijk na te gaan welk IP-adres de site bezocht, maar daarmee is de eigenaar daarvan nog niet bekend. Hooguit de globale locatie (en ook dat werkt zeker niet altijd perfect).

U zult wellicht gemerkt hebben dat wij bij Wieringa tot op heden niet gevraagd hebben om cookie-acceptatie. Ook wij plaatsen echter cookies ten behoeve van statistische doeleinden (via Google analytics). We hebben tot dusver op mijn advies de kat even uit de boom gekeken (net als de meeste site-beheerders, waaronder opvallend veel advocatenkantoren). Dat gaat echter zeer binnenkort veranderen. Hoogstwaarschijnlijk in bovengenoemde zin.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
No cookie, no entry!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief