Praktijkgebieden: Intellectuele eigendom
Het kan u niet zijn ontgaan dat vanavond in Londen de Olympische Spelen worden geopend. Ook bij dit amateur sportevenement zijn de sponsors weer koning. Het organisatiecomité LOGOC (the “London Organising Committee of the Olympic and Paralympic Games”) heeft haar uiterste best gedaan hen zoveel mogelijk ter wille te zijn en ambush marketing zoveel mogelijk te voorkomen. Rondom de wedstrijdlocaties zijn “exclusive marketing-zones” ingericht waarin alleen de sponsors hun merken mogen etaleren.
Daarbuiten wordt streng toegezien op misbruik van door de organisatie officieel geregistreerde merken, waaronder uiteraard “London 2012“, geregistreerd in alle 45 klassen!). Wat in dit verband wel en niet mag is uitgebreid gedocumenteerd.
Er kan met extra slagkracht worden opgetreden tegen merkovertredingen, zoals al enkele jaren door het IOC wordt geëist van alle landen die de Spelen willen organiseren. Dat roept veel weerstand op, vooral ook online. Internetwatcher Herbert Blankesteijn gaf in zijn dagelijkse BNR column internet vandaag gisteren een aantal leuke voorbeelden van verzet. Zo is daar de officiële niet Olympische site: http://lodnon2102oimplycs.com/.En wijnhandelaar oddbins geeft maar liefst 30% korting aan alle klanten die Nikes dragen, Pepsi drinken en Mastercard gebruiken (alle drie niet-sponsorende tegenhangers van grote London 2012 sponsors).
Niettemin: LOGOC rulez de komende weken. En dat macht uiteindelijk iedereen naar het hoofd stijgt moge blijken uit haar officiële website. Een volle pagina is daar gewijd aan de “terms of use” voor die site. Jazeker: algemene voorwaarden die gelden voor het gebruik van de website, waarmee je ook nog eens geacht wordt te hebben ingestemd doordat je de site bezoekt.
Nu kom je dat vooral in de Angelsaksische wereld wel vaker tegen (al heeft het -behalve voor wat betreft regels die tóch al gelden, zoals die betreffende auteursrecht en anti-discriminatie – weinig nut). In de voorwaarden van LOGOC is echter ook nog een aparte passage opgenomen over het linken naar de site (zie sub 5a). Daar staat onder andere dat je niet mag linken middels een plaatje (?), maar ook niet als de link “shall portray us or any other official London 2012 organisations […] in a false, misleading, derogatory or otherwise objectionable manner“.Afgezien van het feit dat het doorgaans niet zozeer de link zelf, als wel de context van de link zal zijn die dat doet: heeft men bij LOGOC wel eens van de vrijheid van meningsuiting gehoord?
Afijn, over drie weken is het allemaal weer over. Niettemin ben ik benieuwd welke geslaagde vormen van ambush marketing wij in de tussentijd voorbij zullen gaan zien komen.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.