icon

HvJEU opent tweedehands markt voor software

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft deze week een belangrijke uitspraak gedaan over software. Als software is verkocht met een in tijd onbeperkte licentie voor een bedrag ineens, dan mag deze door de koper worden doorverkocht. Het maakt daarbij niet uit of de software is aangeboden op een drager (zoals een CDrom of DVD) of downloadbaar is gemaakt van internet.

Dit is een belangrijke beslissing, omdat hiermee de zogenaamde “uitputting” van het auteursrecht in beginsel ook voor software is gaan gelden. Die uitputtingsregel houdt o.a. in dat wanneer een “exemplaar” van een beschermd werk eenmaal met toestemming van de auteursrechthebbende in het verkeer is gebracht, dit door de eigenaar zonder toestemming mag worden doorverkocht. Zijn recht van “eigendom” op het “exemplaar” (begrippen die na deze uitspraak wel heel ver moeten worden opgerekt) “wint” het als het ware van het auteursrecht.

Dat geldt nu dus ook voor software en dan dus ook nog eens ongeacht de vraag of er wel sprake is van een tastbaar “exemplaar”. Er was al wel Nederlandse jurisprudentie die er op duidde dat software die zich op de harde schijven van computers bevond tezamen met die computers tweedehands mocht worden doorverkocht. Nu heeft de hoogste Europese rechter beslist dat er feitelijk geen “exemplaar” van de software hoeft te zijn om de uitputting te laten optreden. Ook gedownloade software waarop een eeuwigdurende licentie is verstrekt valt onder de regel. Uiteraard moet er dus wél gedownload zijn uit een legale bron (anders zou men die licentie niet hebben). Én die licentie moet in één keer zijn betaald. De regel geldt dus niet voor software met een licentie die per kwartaal of per jaar wordt verschaft.

Softwaremakers zijn vanzelfsprekend niet blij met de uitspraak. Het ziet er echter naar uit dat zij met een paar simpele maatregelen toekomstige schade zullen kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld door alleen nog maar licenties voor bepaalde tijd te verschaffen (en die telkens tegen betaling weer te laten vernieuwen). Of door de software uitsluitend nog op afstand beschikbaar te stellen middels een SaaS (Software as a Service) contract. Dat laatste was al in opmars en die ontwikkeling zal door deze uitspraak ongetwijfeld versnellen.

Maar dat neemt allemaal niet weg dat eigenaren van oude pakketversies een grote opruiming kunnen gaan houden en daar misschien eindelijk nog eens iets voor vangen. Als er tenminste nog iemand geïnteresseerd is in Word Perfect 7 of Windows XP…

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
HvJEU opent tweedehands markt voor software

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief