icon

Hoge Raad: virtueel goed vatbaar voor diefstal (net als belminuten en een SMS-saldo)

Gisteren heeft dan tenslotte ook de Hoge Raad het bevestigd: een virtueel goed kan “een goed” zijn in de zin van artikel 310 Sr.. Het wegnemen van zo'n goed (in casu een amulet uit een online rollenspel) kan daarom een veroordeling wegens diefstal opleveren. Eerder kwamen zowel de rechtbank als het Gerechtshof te Leeuwarden tot dezelfde conclusie. Nu ons hoogste rechtscollege zich over de zaak heeft uitgesproken kan de regel definitief in de leerboeken strafrecht worden opgenomen.

Ik schreef eerder over deze zaak: in 2008 toen deze voorkwam bij de rechtbank en nogmaals, in 2009, bij de behandeling door het Hof. De details van de zaak zijn daar terug te vinden. Om eerlijk te zijn dacht ik dat de zaak nu wel duidelijk was, maar de advocaat van één van de verdachten zag kennelijk toch nog brood in cassatie. (En met succes, in zoverre, dat de opgelegde straf van 160 uur dienstverlening werd teruggebracht tot 144. Dat kwam echter uitsluitend omdat behandeling van de zaak te lang geduurd had; de redelijke termijn die artikel 6, lid 1 van het EVRM eist was overschreden…).

De cassatieprocedure leverde ons in ieder geval een fraaie conclusie van de Advocaat Generaal op (te lezen direct onder de uitspraak. In zestien hoofdstukken wordt uitgebreid op de zaak ingegaan, met in het bijzonder aandacht voor de ontwikkeling van het begrip “goed” in het diefstalartikel. De AG geeft een overzicht van uitspraken van lagere en hogere rechters, waarin onder andere werd geoordeeld over het bestempelen als “goed” van elektriciteit (wel; zie ook mijn tweede blog over deze zaak), giraal geld (wel), een civiele vordering (wel), een pincode (niet), computerdata (niet) en telefoontikken (wisselend). Daarbij wordt ook rechtsvergelijkend gekeken naar de situatie in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

De uitspraak van de HR zelf is inhoudelijk niet zo boeiend: het college schaart zich achter het Hof Leeuwarden met dezelfde argumenten.

Wél nog interessant: de Hoge Raad wees op dezelfde datum (dus ook gisteren) een arrest over de diefstal van belminuten en een sms-saldo. Ook deze werden (“in aanmerking genomen de functie die belminuten en sms-berichten in deze economische betekenis in het maatschappelijk verkeer vervullen”) als wegneembaar “goed” aangemerkt.

Tijd voor een nieuwe druk van de leerboeken.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoge Raad: virtueel goed vatbaar voor diefstal (net als belminuten en een SMS-saldo)

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief