Praktijkgebieden:
De Reclamecodecommissie heeft gisteren duidelijk stelling genomen tegen het te onpas toepassen van de kreet “diervriendelijk” door supermarkten. Uit een uitspraak, gericht tegen supermarktketen Coop, wordt duidelijk dat dit woord pas in reclame mag worden gebruikt als: “de leefomstandigheden en productiemethoden […] aanmerkelijk beter zijn dan die van de reguliere kip in de bio-industrie”. De RCC zoekt daarbij aansluiting bij de uitleg die de gemiddelde consument aan de aanduiding “diervriendelijk product” zal geven.
Coop had in een advertentie zogenaamde “Weelderkip” producten aangeboden met de kreet “een duuurzaam en diervriendelijk product!”. In de tegen deze advertentie gerichte klacht maakte de Stichting Wakker Dier echter duidelijk dat de kip in kwestie nauwelijks verschilt van de gangbare industriekip. De kip komt niet eens in aanmerking voor één van de drie te behalen sterren in het door de Dierenbescherming ontwikkelde Beter Leven systeem. “Producten met één Beter Leven ster mogen volgens afspraak tussen de Dierenbescherming en producenten nog niet als diervriendelijk worden aangeprezen, laat staan producten zonder een ster”, aldus Wakker Dier in de klacht.
Wakker Dier had vastgesteld dat de Weelderkip in 49 dagen opgroeit in een dichte stal met 15 kippen (30 à 37,5kg) per m2 . De gangbare veeindustrie-kip groeit in 42 dagen op met 18 tot 21 kippen per m2. De omstandigheden van de Weelderkip zijn dus maar marginaal beter. Volgens Coop scoort de Weelderkip ook op factoren als daglicht, strooisel en afleidingsmateriaal beter, maar de RCC was daarvan niet onder de indruk. Die kleine verbeteringen zijn volgens de RCC te marginaal om de claim “diervriendelijk product” te kunnen claimen. De RCC kwam tot de conclusie dat de reclame “misleidend en daardoor oneerlijk” is in de zin van de Nederlandse Reclamecode.
Een belangrijke uitspraak, die producenten en supermarkten hopelijk op het rechte spoor zal brengen. Het is erg genoeg om vlees met dierenleed te produceren en verkopen. Het vervolgens ook nog als “diervriendelijk” in de markt zetten verdient grote afkeuring.
Lex Bruinhof is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied column.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.