Praktijkgebieden: Intellectuele eigendom
De Stichting Brein is lekker bezig met het “opruimen” van Usenet fora waarop het uitwisselen van muziek-, film- en gamebestanden wordt vergemakkelijkt. Ik schreef al eerder over de werkwijze van deze fora (vooral in relatie tot FTD) en over de uitspraken van rechters in dat verband. De Haagse rechtbank was van mening dat FTD auteursrechtelijk openbaar maakte, omdat zij “de sleutel” verschafte waarmee openbaarmaking bewerkstelligd kon worden. Deze “sleuteltheorie” werd in hoger beroep door het Haagse gerechtshof weer snel opzij gezet. Meer in lijn met bestaande jurisprudentie kwam het Hof tot het oordeel dat auteursrechtinbreuk niet aan de orde was. Maar FTD handelde wél onrechtmatig omdat zij, op profijtelijke wijze, een applicatie in bedrijf hield waarmee illegaal uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal werd gestimuleerd. Dat is onrechtmatig jegens de rechthebbenden.
Vorige week woensdag deed de rechtbank Haarlem uitspraak in een zaak die ik in mijn blog van 8 oktober al had aangekondigd. Het ging hier om de zaak die door FTD was aangespannen tegen Brein. Directeur Tim Kuik van Brein was in de Volkskrant als volgt geciteerd: “Hoewel ze zelf niet de illegale content op servers hebben staan, is wat FTD doet zonder meer strafbaar.” FTD vorderde daarvan rectificatie. Bovendien vroeg zij o.a. een verklaring voor recht dat haar handelen geen auteursrechtinbreuk oplevert en ook niet (anderszins) onrechtmatig is.
In lijn met de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag kreeg FTD in Haarlem de kous op de kop. De rechtbank bevestigde weliswaar nog eens dat het handelen van FTD geen openbaar maken (en ook geen mede- openbaar maken) opleverde. Maar ook deze rechtbank kwam tot de conclusie dat het handelen van FTD wél onrechtmatig is. Niet omdat downloaden wordt vergemakkelijkt. Downloaden is toegestaan en in navolging van het Haagse Gerechtshof geeft ook de Haarlemse rechtbank aan dat dit óók geldt voor downloaden uit illegale bron. (Jammer voor Brein, want zij had aangestuurd op een contraire uitspraak van deze rechtbank.)Nee, FTD’s handelen is onrechtmatig omdat FTD ertoe bijdraagt dat uploaders van auteursrechtelijk beschermd materiaal “hun doel kunnen bereiken”. Zij kunnen makkelijk spots plaatsen en die zijn op het forum verfijnd ingedeeld in categorieën. Er is zelfs een ‘watchlist’ waar gebruikers aangekondigde – maar nog niet geuploade aanmeldingen kunnen plaatsen, “opdat men gewaarschuwd wordt zodra het betreffende entertainmentbestand is geupload”. Daarnaast is er een beloningssysteem met zogenaamde “kudo’s” waardoor gebruikers “aangemoedigd worden om bestanden met auteursrechtelijke beschermde werken zoveel mogelijk toegankelijk te maken.” FTD verdient aan dit alles door de plaatsing van advertenties.
De Rechtbank: “Ook al gebeurt het up- en downloaden op Usenet, het feit dat FTD bijdraagt aan de vindbaarheid van de bestanden, betekent dat zij (mede)veroorzaker van de schade is. Aangenomen moet immers worden dat degene die een geupload bestand downloadt over het algemeen geen auteursrechtelijk beschermd werk meer tegen vergoeding zal aanschaffen. […] Op grond van het voorgaande moet worden geconcludeerd dat FTD structureel en stelselmatig een internetforum exploiteert dat het illegaal uploaden faciliteert en stimuleert en waarmee zij zelf inkomsten verwerft doch dat voor de bij Brein aangesloten rechthebbenden schade oplevert. Daarmee handelt FTD onrechtmatig jegens de bij Brein aangesloten rechthebbenden.”
Muziek in de oren van Brein, dat zult u begrijpen. Brein heeft er dan ook geen gras over laten groeien. FTD was al op zwart gegaan en Webwereld meldt vandaag dat nog vijf FTD-achtige fora de handdoek in de ring hebben gegooid. Websites die eens uitgebreide zoekgegevens toonden zien er nu kaal zo, of zo of (nog relatief uitgebreid) zo uit. En het einde is nog niet in zicht. Brein heeft in totaal 15 vergelijkbare sites gesommeerd hun activiteiten te staken.
Wie zei daar dat de huidige regelgeving niet opgewassen is tegen het online uitwisselen van beschermd materiaal? Brein en de entertainment-industrie hebben zo te zien helemaal geen “downloadverbod uit illegale bron” of “three strikes and you’re out” wetgeving nodig…
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.