Praktijkgebieden:
Ter afsluiting van het jaar maar eens een blogje over onze weblog zelf. Daar zijn tenminste drie goede redenen voor. Eén: het is het einde van het jaar en dat leent zich altijd goed voor bespiegelingen. Twee: we passeerden gisteren een mooie ronde mijlpaal in het aantal per jaar bezochte pagina’s (waarvan bijna niemand had vermoed dat we die dit jaar al zouden halen). En drie: we hebben het in de vijfeneenhalf jaar dat deze weblog nu bestaat eigenlijk nog nooit gedaan: bloggen over de blog.
Of eigenlijk: de blawg. Het is tenslotte een juridische weblog en in de begindagen werden die naar Amerikaans voorbeeld regelmatig zo aangeduid. Oorspronkelijk wilden we daar nóg een stapje verder in gaan door te spreken van een blWAg, een woordspeling waarin de afkorting van ons kantoor terugkwam. Dat was echter te hoog gegrepen: niemand zag die associatie, maar velen wel de gelijkenis met een uitdrukking van walging (vooral in striptaal). Dat hebben we dus maar opgegeven.
We maakten niet de eerste juridische advocatenblog in Nederland: die eer komt toe aan collega-kantoor Solv. Dat was (toen nog) echter een niche-blog, die net als het kantoor zelf vooral gericht was op ICT recht en dergelijke. Wij maakten de eerste algemene juridische weblog van een advocatenkantoor, al klinken ook bij ons de dagelijkse aandachtsgebieden natuurlijk het sterkst door. Aldus verscheen op 27 juni 2004 het eerste blogje en bloggen wij vijfeneenhalf jaar later nog vrolijk voort.
En met nog altijd toenemende interesse van cliënten en andere lezers, waarvoor uiteraard onze hartelijke dank. Van de dit jaar gepubliceerde artikelen werd het meest gelezen het artikel Gedwongen verhuur pied-à-terre van collega Silvan Boer (over plannen van het Amsterdamse gemeentebestuur in die richting). Topper aller tijden is al sinds het jaar waarin het verscheen het artikel Erfafscheiding en buren van voormalig collega Michel Visser. Onderwerpen die dicht bij de mensen komen, allebei. Toch opvallend als je tegelijkertijd ziet dat een nóg dichterbij komend onderwerp (namelijk: privacy) totaal niet scoort. We houden geen “laagterecords” bij, maar als we die hadden zou de competitie gaan tussen al mijn artikelen over dat onderwerp…
Dit is het laatste blogje van 2010. De redactie van deze blog en al onze medewerkers wensen u, in het bijzonder ook de lezers van de nieuwsbrief, een heel goede jaarwisseling en alle goeds voor het nieuwe jaar. Wij hopen u dan weer interessant juridisch nieuws te mogen brengen.
Lex Bruinhof is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied column.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.