icon

FTD: wel onrechtmatig, geen auteursrechtinbreuk

Als ik blog dat ik u ergens van op de hoogte zal houden moet ik dat natuurlijk ook wel doen. Ik schreef onlangs over het toenemende gebruik van Usenet voor het downloaden van muziek en films, en de onmisbaarheid daarbij van een programmaatje dat de particles bij elkaar zoekt. Zo’n programmaatje is FTD, met een bijbehorende community die tevens spots plaatst en controleert. (Nu al te ingewikkeld? Lees mijn vorige bijdrage). De rechtbank Den Haag veroordeelde FTD wegens auteursrechtinbreuk en ik kondigde aan dat binnenkort uitspraak in hoger beroep te verwachten was.

Die uitspraak is er inmiddels (al een week of twee, *schaam*). En wat blijkt: het Gerechtshof Den Haag heeft de zaak weer keurig in perspectief getrokken. Het vonnis van de rechtbank is vernietigd: FTD maakt geen auteursrechtinbreuk en het is ook geen tussenpersoon bij het inbreuk maken (als bedoeld in artikel 26d Auteurswet; daarover meer in deze blog).

Maar FTD handelt wel onrechtmatig jegens auteursrechthebbenden. Het Hof:
Het komt er op neer dat FTD structureel/stelselmatig en doelbewust een applicatie in bedrijf houdt waardoor een activiteit (te weten illegaal uploaden) wordt gestimuleerd die, naar zij weet of moet weten, inbreuk op het auteursrecht van Eyeworks oplevert en (ernstig) nadeel voor Eyeworks teweegbrengt, terwijl zij, FTD, zelf van die activiteit profijt trekt.

Keurig gedaan van het Haagse Hof, zoals verwacht. De activiteiten van “facilitator” FTD worden op één lijn gesteld met die van Mininova, the Pirate Bay en ook Grokster(in de beroemde Suppreme Court uitspraak uit 2005). Je hoeft geen auteursrechtinbreuk te maken om toch onrechtmatig te kunnen handelen.

Alleen hoef je dan niet de volledige redelijke proceskosten van de winnende partij te betalen. Het desbetreffende 1019h van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering werkt alleen bij IE-zaken en dat is dit dan dus niet. Zoals het Hof ook nog even heeft uitgelegd.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
FTD: wel onrechtmatig, geen auteursrechtinbreuk

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief