icon

Buma en het “illegaal witwassen”

In de voortdurende discussie over het downloaden van films en muziek van internet heeft muziek-auteursrechtenbureau Buma weer van zich laten horen. Het lijkt wel of deze organisatie altijd de herfst uitkiest om opzienbarende uitspraken te doen. Vorig jaar rond deze tijd was er immers grote beroering over de zogenaamde Youtube-taks, de heffing die Buma wilde gaan vragen voor het “embedden” van muziekvideo’s op websites en Facebook pagina’s. (Goed nieuws trouwens in dat verband: Eergisteren heeft Buma laten weten dat zo’n heffing voor 2010 definitief van de baan is; of dat ook voor 2011 gaat gelden moet nog blijken).

En nu dan de opmerkelijke uitspraak dat de Nederlandse auteurswet zou bijdragen aan het “digitaal witwassen van illegale content”. Buma doelt daarmee op het feit dat downloaden van films en muziek voor persoonlijk gebruik volgens de auteurswet altijd is toegestaan, óók als de betreffende content zonder toestemming van de auteursrechtebbende via internet beschikbaar is gemaakt. Volgens Buma betekent dit “downloaden uit illegale bron” in feite dat de betreffende content “zwart” het net op komt, en er “wit” weer vanaf gaat.

Leuk gevonden, Buma, maar het klopt natuurlijk niet. Een beschermd werk blijft gewoon een beschermd werk. Als de dowloader dat werk zelf weer beschikbaar zou stellen op het internet, of er CD’tjes van zou persen die hij op Koninginnedag verkoopt, zijn dat nog steeds verboden openbaarmakingshandelingen. Het werk is dus niet opeens zijn auteursrechtelijke status kwijtgeraakt in een soort “uitputting door download” of iets dergelijks.

De downloader maakt gewoon gebruik van wat op het internet beschikbaar is. Hij dobbert in de “free flow of information”. Over de herkomst daarvan hoeft hij zich gelukkig niet te bekreunen. Als Buma, Brein en andere organisaties van rechthebbenden (doorgaans meer de beroepsexploitanten dan de daadwerkelijke kunstenaars) zich druk maken over illegale bronnen op internet, dan zit er maar één ding op: die bronnen aanpakken. Zo zit de auteurswet in elkaar en daar is niets mis mee.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Buma en het “illegaal witwassen”

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief